Microsites Fets i gent 13/09/2020

El vídeo més simpàtic d'una família de marmotes

Enregistren una camada de 4 exemplars prop del Tossal de Llosada

Ara
1 min

Andorra la VellaEls darrers anys les colònies de marmotes han proliferat arreu del Pirineu. Andorra no n'és una excepció i cada cop és més habitual topar-se amb exemplars adults que es deixen veure a partir del desgel i durant els mesos de calor. El que no és tan habitual és observar camades senceres quan comencen a sortir del cau en cerca d'alguna planta o petits insectes.

Els jugadors del camp de golf de Soldeu acostumen a compartir el terreny de joc amb marmotes ja adultes que corren pels prats. Una mica més amunt, pel camí del Tossal de la Llosada, les cries que han nascut aquest any aprofiten el bon temps per sortir del cau i explorar l'entorn abans que arribi la primera gran nevada de la temporada.

La marmota es va extingir del Pirineu fa més de 15.000 anys, però entre 1948 i 1988 es van reintroduir uns 400 exemplars procedents dels Alps en diverses zones del vessant francès. La proliferació de colònies a Andorra i altres indrets dels Pirineus ha esvaït els dubtes inicials sobre si aquests animals s'adaptarien als hàbitats pirinencs. Segons els experts, la flexibilitat adaptativa de les marmotes, les millors condicions climàtiques al vessant sud de la serralada i la menor densitat de depredadors importants explicarien la ràpida expansió de l'espècie però la seva condició ha fet que sigui una presa fàcil de capturar. Anàlisis en nius d'àliga reial indiquen que consumeix marmota amb freqüència. Els científics han observat que la guineu també en captura.

stats