Gastronomia25/04/2016

Menja sa i evita planxar: manual per a ‘millennials’ emancipats

Una divertida guia pràctica recull consells per a joves que marxen de casa i s’estableixen per compte propi

Selena Soro

BarcelonaAls anys seixanta, el 77% de les dones i el 65% dels homes que en aquell moment tenien trenta anys havien acabat els estudis, s’havien casat, tenien un fill, eren independents econòmicament i vivien fora de casa. L’any 2010, només el 13% de les dones i el 10% dels homes de 30 anys complien aquestes cinc característiques, segons dades que recull la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). A l’Estat, la generació dels millennials (nascuts entre el 1980 i el 2000) ja superen els nou milions de persones.

Per a tots ells, Sergio Alonso i Alicia Aradilla escriuen el llibre Home sapiens: guía ilustrada para emancipados, un divertit manual pràctic on desgranen els conflictes dels joves que s’emancipen i on exposen algunes dades interessants. Com ara que, amb el seu sou, els joves a l’Estat només poden aspirar a una superfície màxima de 53,7 metres quadrats. O que el 44,9% dels millennials entre 18 i 34 anys viuen amb els seus pares, el 44,8% en un habitatge propi, el 7,5% en un pis compartit i un 2,8% amb altres persones. A l’Estat, l’edat mitjana en què els joves s’independitzen és de 28,8 anys, molt superior a la de països com França (23,6 anys), el Regne Unit (24,1 anys) o Alemanya (24,5 anys). També assenyalen una dada preocupant: el 43,8% dels joves d’entre 15 i 19 anys ni tan sols saben què significa la paraula emancipació.

Cargando
No hay anuncios

Flora i fauna de la llar

Boles de pols o mobles d’Ikea, sospitosos habituals en un pis

Com a introducció, Home sapiens il·lustra alguns dels moments amb què es trobaran els joves emancipats si decideixen marxar de casa o compartir pis. Per començar, avisen que l’estructura de la independència se sosté sobre dues grans bigues: la sueca i la xinesa. “Quan un jove abandona el pis familiar només necessita saber que podrà aconseguir mobles barats i menjar a qualsevol hora. La resta és accessori. Per això, Ikea i els xinos s’han convertit en icones de l’emancipació”, diuen els autors. A banda d’això, alerten, només hi ha un objecte capaç d’unir qualsevol emancipat: el tàper, “símbol de tota una generació”. “Tant és la condició social, edat, raça, llengua o religió... tots adoren el menjar casolà i guarden els tàpers al congelador com si fossin veritables relíquies”, expliquen. Un element comú a gairebé tots els pisos d’emancipats, continuen els autors, són les boles de pols. “La pols no es crea ni es destrueix, només es transforma. I en el cas de molts pisos d’estudiants adquireix, fins i tot, el rang de company de pis. S’escapa de l’escombra, de la fregona i de l’aspiradora per aparèixer, en el moment menys apropiat, enmig del menjador. Arribats a aquest punt, el millor és posar-li nom i fer-li un lloc sota el matalàs”.

Cargando
No hay anuncios

Perfils d’emancipats

N’hi ha tres: el mandrós, l’amateur i el professional

Els autors de Home sapiens classifiquen els emancipats en tres tipus: l’emancipat mandrós, l’amateur i el pro. El primer, diuen, és generalment solter, al·lèrgic als horaris i casa seva sembla sortida d’una pel·li de terror. “Si vas a visitar-lo porta unes cerveses, guants i ambientador”, avisen. El segon tipus, l’amateur, sap el més bàsic per sobreviure, fa cas dels consells que li donen, encara que se li acabin oblidant la meitat de les coses, i segueix tenint boles de pols vivint a casa. “Això sí, ja les té domesticades”, diuen els autors. L’emancipat pro, finalment, és aquell que “presumeix del seu plat estrella (encara que recorri al tàper de tant en tant), controla més de tres programes de la rentadora i no utilitza la frase «perdona el desordre» quan té una visita”.

Cargando
No hay anuncios

Guia de consells pràctics

Hi ha coses que no s’haurien d’escalfar mai al microones

Els millennials que s’acabin d’emancipar han d’enfrontar-se a tota una sèrie de reptes -més o menys nous, depenent de l’educació rebuda a casa- quan arriben a la seva nova llar: organitzar-se els àpats, netejar, fer de manetes si alguna cosa es trenca... Per a tots els possibles imprevistos, Alonso i Aradilla esbossen alguns consells útils per dominar l’art de viure sols. Un d’aquests consells té a veure amb un dels elements més importants de la llar per a la majoria de joves: el microones. “Moltes ments inquietes s’han dedicat a comprovar què passa si es fiquen determinats aliments o materials al microones -diuen els autors-. Gràcies a aquests experiments, recopilats a YouTube, hem pogut descobrir que un senzill gra de raïm entrarà en combustió en quatre segons d’exposició o que un ou pot arribar a explotar”. Alguns dels objectes que Alonso i Aradilla desaconsellen posar al microones són els pots de salsa sense tapa, les caixes de menjar xinès, les bosses de paper, les pastanagues, l’alcohol, els ous, el xili i els termos, ja que tots s’incendien o exploten. Més enllà de la guia d’ús del microones, els autors recomanen dur a terme una dieta variada i equilibrada, rica en verdures i cereals.

Cargando
No hay anuncios

Per als més mandrosos, també donen alguns consells per evitar haver de planxar gaire, com ara estirar bé les peces de roba en treure-les de la rentadora, estendre-les en penja-robes i “doblegar-les o enrotllar-les amb carinyo”. També recomanen rentar la roba amb aigua freda per evitar problemes d’encongiment i destenyiments.

Finalment, un dels consells que tampoc pot faltar en un bon manual per a millennials és com muntar una bona festa. Sobre el menjar i el beure, Alonso i Aradilla avisen: “Compra el més barat, al cap de tres copes no diferenciaran una marca de patates de l’altra”. I quan s’acabi la festa, “que ningú se’n vagi amb les mans buides: estalvia’t baixar les escombraries; el souvenir perfecte”. I, finalment, un truc de professional: “Intenta que algun convidat es quedi a dormir: mà d’obra barata per netejar al matí”.

Les 10 normes del bon emancipat

  • Neteja la casa just abans que arribin els teus pares
  • Tingues sempre una cervesa per a les visites sorpresa
  • No reneguis del menjar
  • a domicili (et pot salvar en imprevistos)
  • Les festes són millors... quan no són a casa teva (evita netejar amb ressaca)
  • Recull la teva pila de roba abans que sigui tard (hi ha muntanyes que són difícils d’escalar)
  • Estimaràs el tàper sobre totes les coses (fins i tot el que vas congelar fa mesos)
  • No contestis al timbre si no esperes visita (intenten vendre’t alguna cosa)
  • Revisa l’estat del paper higiènic (que no et tallin el rotllo)
  • Oblida’t de demanar sal al veí, digues-li que et deixi la clau del wifi (a veure si cola)
  • Per arribar a final de mes cuida cada detall (fes Operació Biquini amb les factures)
Cargando
No hay anuncios

Una llista de la compra equilibrada

Quan t’acabes d’independitzar, menjar equilibradament és un dels grans reptes. Aquí teniu una relació de les quantitats de cada aliment que hauríeu de prendre:

  • De quatre a vuit gots d’aigua cada dia
  • De quatre a sis racions de cereals i fècules (pa, patates, arròs, pasta i altres cereals, preferentment integrals) al dia
  • Cinc racions al dia -o més- de fruita, verdura i hortalisses
  • Tres racions al dia de làctics (llet, formatge, iogurt...)
  • Llegums, tres o quatre cops a la setmana
  • Peix i marisc, tres o quatre cops a la setmana