Les bledes, la verdura estrella
Microsites Gastronomia 31/01/2023

El millor trinxat de bledes amb sobrassada

El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc de Sant Esteve de Palautordera, explica com preparar-lo a casa

2 min

Ingredients per a 4 persones

  • 1 manat de bledes
  • 6 patates
  • 120 g de sobrassada
  • 1 gra d’all
  • Oli d’oliva verge extra
  • Vinagre
  • Sal
  • Julivert

Elaboració

  1. Comenceu netejant les bledes. Passeu-les per l’aixeta i amb la mà extraieu-ne la terra que hi pugui haver adherida. 
  2. Traieu-ne els filaments. Talleu un trosset de la tija i a partir d’aquí arrenqueu-ne el filament o nervi central. Aneu-ho fent amb cada una de les fulles de les bledes. 
  3. Talleu per la meitat les bledes. Per una banda, us en quedeu les tiges; per l'altra, les fulles, que són les que necessiten menys temps de cocció. Poseu les fulles en una olla plena d’aigua bullent, i escaldeu-les 10 segons seguits. Tot seguit, coleu-les i refredeu-les en un bol amb aigua i gel. Així aconseguireu que se’n mantinguin les propietats nutricionals, el gust i el color verd. 
  4. Ara toca cuinar les tiges. Col·loqueu-les a la mateixa cassola, també amb aigua bullent, i coeu-les durant deu minuts seguits. Les tiges necessiten més temps de cocció que la part de les fulles. 
  5. Mentrestant, prepareu les patates. Renteu-les i poseu-les, amb la pell inclosa, en una cassola plena d’aigua freda amb un pensament de sal i un raig de vinagre. El vinagre ajuda perquè la patata no s’esparraqui mentre bull. Hi han de coure durant 35 o 40 minuts, aproximadament. 
  6. Torneu a les fulles de les bledes. Retireu-les del bol amb aigua amb gel. Assequeu-les amb un paper de cuinar per extreure’n l’excés d’aigua, i tot seguit talleu-les a trossos petits amb un ganivet. Reserveu-les en un bol. 
  7. Passats els deu minuts que necessiten les tiges de les bledes perquè quedin bullides, coleu-les, col·loqueu-les en una fusta i talleu-les a trossos molt petits, tal com havíeu fet amb les fulles. Reserveu-ho. 
  8. Un cop bullides les patates, retireu-les de l’aigua i, quan siguin fredes, peleu-les amb una puntilla (un ganivet petit). 
  9. Amb l’ajut d’un ratllador, aneu-les trinxant i col·locant en un bol. 
  10. Tot seguit aboqueu-hi les bledes, tant els trossos de fulla com els trossos de tija.
  11. Remeneu-ho amb l’ajut d’una espàtula de fusta perquè quedi tot homogeni. 
  12. Salpebreu-ho. 
  13. En una paella antiadherent al foc, poseu-hi un raig d’oli –poc– i unes làmines d’all. Serà l'aroma per perfumar el plat. Quan els tingueu enrossits, retireu-los. A la mateixa paella poseu-hi sobrassada, sense la pell, i a sobre el remenat de bledes amb patates. Cuineu-ho com si fos una truita: mirant que quedi crosta per les dues cares. Sacsegeu la paella pel mànec perquè no s’hi enganxi el trinxat. 
  14. Tombeu-lo amb l’ajut d’un plat perquè es faci per l’altra banda. 
  15. Emplateu-ho i poseu-hi per sobre unes fulletes picades de julivert. 

Bon profit!

stats