Info/gràfica
Gastronomia03/04/2023

El gaspatxo, el rei de l'estiu

El gaspatxo és un dels àpats oficials de l'estiu. És una aposta versàtil que obre dinars o sopars en aquests dies de calor i que cada cop té versions més originals. N'hi ha que incorporen fruites, hortalisses o diferents toppings per donar-li nous sabors però l'ingredient estrella és el tomàquet. Ara que n'és temporada repassem també les seves varietats i les diferents qualitats de cadascuna.

Una (breu) història del gaspatxo

Diuen els historiadors de la cuina que al segle VIII, en l’època d’al-Àndalus, ja existia una versió primigènia del gaspatxo que consistia en pa remullat en aigua, oli i vinagre que tot sovint s’acompanyava d’all o ametlles. Però no va ser fins a la conquesta d’Amèrica, amb l’arribada a la Península de productes desconeguts fins aquell moment –com els tomàquets i els pebrots–, que la recepta va evolucionar. Va ser llavors que el gaspatxo es va convertir en la sopa freda que coneixem avui dia i en un plat molt consumit pels jornalers i pagesos durant les llargues jornades de feina al camp en els mesos de calor. Al segle XIX va començar a popularitzar-se també entre la burgesia i ja ben entrat el segle XX era, tal com és avui dia, un dels plats estrella dels mesos de calor a tot l’Estat. 

Cargando
No hay anuncios

Beneficis de consumir gaspatxo: 

Com que és una recepta amb hortalisses fresques i oli d’oliva, té un alt contingut en carotenoides, vitamina C i polifenols, i tot i tenir sal es considera cardiosaludable perquè l’efecte positiu de tots els ingredients contraresta l’efecte negatiu de la sal. Aquesta és una de les conclusions d’un estudi científic de la revista Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases en què va participar el departament de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia i del campus de l’Alimentació de Torribera de la UB que va concloure que consumir gaspatxo habitualment pot contribuir a disminuir la pressió arterial. 

Cargando
No hay anuncios

Com es prepara?

Cargando
No hay anuncios

Algunes receptes

Cargando
No hay anuncios

Tipus de tomàquets

El gaspatxo s’acostuma a fer amb la varietat de tomàquet pera, però aquesta fruita compta amb moltes varietats. En destaquem algunes: 

Cargando
No hay anuncios
Infografia al paper de l'ARA Diumenge