FINALISTA PREMI JOVE PERIODISTA

Addiccions i adolescència

És possible la prevenció?

Irina Oliva
5 min

Andorra la VellaActualment els adolescents tendeixen a incomplir més les lleis sobre el consum de tabac i alcohol. Segons la legislació andorrana, concretament l’article 3.1 del decret que estableix el reglament sobre la venda i consum de begudes alcohòliques i l’article 3.1 del decret que regula la venda i consum de tabac, queda totalment prohibit el subministrament d’aquestes substàncies a menors de 18 anys. Tot i així, és una situació que se segueix infringint i, per tant, s’hauria de fer complir d’una forma molt més restrictiva i a la vegada penalitzada.

No només són aquestes dues substàncies additives que els adolescents tenen a l'abast, sinó que també tenen accés a altres com la marihuana i la cocaïna, entre d’altres. En un registre de dades del 2016, publicat en un article del Diari d’Andorra (maig 2017) confirmen un augment de consum de tòxics en edats primerenques. Aquest és un fet molt preocupant i hauria de ser un tema d’important debat per als membres del Govern.

Més de mig any després de la publicació seguim observant casos de menors que fumen tant a festes com pel carrer, situacions de menors de 16 anys en risc de patir comes etílics i fins i tot joves amb un alt nivell d’addicció a drogues tan toves com dures.

Malgrat s’hagin pres mesures, com ara els controls d’alcoholèmia, segueix sent un tema important a tractar, ja que les dades segueixen sent molt preocupants i les conseqüències afecten a moltes dimensions de la persona.

Així doncs, aquests tipus de consum de tòxics tenen un fort impacte en el desenvolupament tant físic com mental dels menors, provocant possiblement casos de fracàs escolar, marginació i, fins i tot, malalties greus.

Pel que fa a alguns efectes de l’alcohol al cervell són efectes que afecten irreversiblement les cèl·lules cerebrals. S’han trobat malalties com Wernicke-Korsakoff, que degut a la falta de vitamina B1, comú en persones alcohòliques, afecta als sentiments, pensaments i memòria; els símptomes poden ser: confusió, visió doble, pèrdua de coordinació muscular, al·lucinacions, inventar-se històries…

Certament assistir a esdeveniments com per exemple els famosos 'botellons', en què el principal objectiu és beure alcohol a preu baix amb els amics és una manera comprensible d’estalviar ja que als locals els preus són excessius, i per a majors d’edat. Per aquest motiu s’hauria de regular i canviar les legislacions per adaptar-se a tots els públics.

D’altra banda se’n desprèn un altre tema de reflexió: és necessari l’alcohol per passar-ho bé? Sembla que sí, cosa que preocupa; des del meu punt de vista, l’alcohol no és necessari per gaudir d’una festa, per tant és absurd consumir-lo ja que t’estàs fent mal a tu mateix.

Respecte al fet de fumar tabac, trobo que encara té molt menys sentit que beure alcohol. Normalment fumes un cigarret o un porro per relaxar-te o per gust, però avui dia som conscients que hi ha molts altres mètodes per relaxar-te com fer esport o anar a donar una volta amb el gos. Però, en canvi, molts decideixen anar a la cosa fàcil i pràctica, sense mirar tots els problemes que els comportarà més endavant. En el cas del tabac: la mort per malalties al cor, càncer i malalties respiratòries ja que es fan malbé els pulmons. A les dones (en aquest cas les adolescents) se’ls sumen a aquestes complicacions els trastorns de l’aparell reproductor.

En el cas de les substàncies estupefaents, com és el cas de la marihuana, et fa sentir bé però les implicacions són pitjors, ja que el seu consum bloqueja la formació de la memòria, el THC (és un compost químic que es troba al cànnabis) descoordina l’equilibri, pot generar casos de depressió, la intensa ansietat, la por, la desconfiança, o el pànic, que són efectes secundaris comuns. Anant més enllà, els consumidors de marihuana poden patir psicosi (malaltia mental greu per una alternació global de la personalitat acompanyada per un trastorn greu del sentit de la realitat), les al·lucinacions auditives i visuals són comunes, et treu la son, la inhalació de marihuana t’accelera i augmenta el ritme cardíac, et fa tenir els ulls vermells, sensació de sequedat a la boca i et ve la gana.

Des del meu punt de vista, començar a beure tant d’hora és dolent, perquè no ets conscient de la quantitat que beus i sobretot de com, de manera inconscient, et va creant una addicció. Beus per fer-te el fatxenda o per voler ser el 'millor' del grupet. Formar part d’un grup en aquestes edats és un aspecte molt important en el desenvolupament d’un mateix i de la pròpia personalitat. És per aquest motiu que els adolescents tenen curiositat i s’esforcen per accedir a aquestes substàncies.

La inconsciència de la població jove fa que es pugui accedir a tot aquest món, són ja evidents les seves repercussions i només tastar-ho fa que pugui convertir-se en un vici per a tota la vida. Llavors, potser la solució seria treballar els canvis de models de conducta.

Essent tan joves és molt greu no només no controlar la dosi de qualsevol d’aquestes substàncies, sinó consumir-la per totes les conseqüències que hem comentat. Per aquest motiu, el control de la compra i consum de substàncies ha d’estar molt més regulat.

Actualment ja existeixen controls i penalitzacions per aquests casos de venda i consum. Però considero que haurien de ser molt més restrictius. Sabem, segons la legislació andorrana, que es fan campanyes per la detecció de consum d’alcohol i substàncies estupefaents, però principalment a conductors de vehicles, és a dir, a majors d’edat, però què succeeix amb els menors?

Segons l’article del Diari d’Andorra (desembre 2017), es confirma que el Govern andorrà està treballant en la modificació de la llei de menors per endurir els càstigs en cas de consum i venda de droga il·legal.

Segons el meu parer, s’haurien de controlar molt totes les botigues del país perquè no venguessin tabac i alcohol a menors. Alhora, coneixent els locals més transcorreguts per menors, haurien d’estar molt més controlats. A més, aquests controls haurien de fer-se en breus períodes de temps.

Tinc bastant clar que és un tema del qual sempre costa mantenir els límits entre la legalitat i la llibertat de cada persona, o les decisions de què és legal, què no, els motius, etc. Perquè actualment el tabac i l’alcohol no deixen de ser drogues i segueixen essent legals. No parlem del consum d’una copa de vi durant un dinar o una cigarreta després, parlem del consum excessiu i descontrolat i sobretot, pel que fa a menors d’edat, estan en procés de desenvolupament i, per tant, són molt més vulnerables a aquestes substàncies.

Considero que l’educació és una de les mesures amb més impacte en la societat i, per tant, aquesta hauria de ser més insistent no només treballant amb els alumnes sinó que també oferint orientacions a les famílies, ja que és el fonament més important en l’educació d’un fill. A més, tots els aspectes parlats poden generar trastorns en el comportament impedint una bona convivència en qualsevol àmbit de la vida d’una persona i de les que l’envolten. Des de l’escola existeixen moltes dinàmiques a través de les quals es poden treballar temes de drogues, sense deixar de costat el tabac i l’alcohol. Com bé va proclamar Nelson Mandela: “L’educació és l’arma més poderosa per canviar el món”.

stats