Microsites 03/07/2018

L'AUTV més internacional ja escalfa motors

Descobreix tots els horaris de les sortides i els millors escenaris per animar els corredors

P. R.
5 min
Participants corrent de nit en l'edició de l'AUTV de 2017.

Andorra la VellaDesprés d’un any d’espera, ja tornem a estar immersos en una de les setmanes més màgiques per Andorra. Des de demà dimecres al matí fins diumenge a la nit uns 3.200 participants de 50 països recorreran les valls i cims del país. Ordino serà el centre neuràlgic de la prova i malgrat oferir música, cultura popular i més sorpreses per a tots els acompanyants, els corredors només pensaran a creuar de nou la línia de meta com a 'finishers' d’una de les proves que més ha crescut en els últims anys.

A la plaça d’Ordino hi haurà fins a sis cronòmetres en marxa. El primer a engegar-se i l’últim en parar-se serà el d’Eufòria, que dona fins a 108 hores per completar el recorregut de 233 quilòmetres i 20.000 metres tant de desnivell positiu com de negatiu. A mesura que la setmana avanci i s’aproximi el cap de setmana, els altres rellotges aniran cobrant vida, fent de l’Andorra Ultra Trail Vallnord una autèntica festa de l’esport i la natura.

Més enllà dels que participen en alguna de les sis proves i dels 450 voluntaris que fan possible que l’organització sigui un èxit, una de les potes més importants de l’AUTV són els aficionats. Des de dimecres fins diumenge els refugis s’ompliran d’espectadors que simplement volen animar els corredors. Els avituallaments seran un punt de reforç anímic i els punts de vida no només ho seran pel físic, sinó també per la força mental.

Per tal de gaudir de totes les proves i no perdre’s res, l’ARA Andorra ha preparat una guia per aprofitar tots els moments màgics d’aquesta setmana única i poder donar alè als participants.

Tots els punts de fàcil accés per animar els corredors. / ARA

Les dues proves més dures

Deixant de banda el millor moment, el de creuar la línia de meta, uns dels instants més emotius són les sortides des del poble d’Ordino. Els nervis dels corredors es palpen en l’ambient i els acompanyants breguen interiorment per decidir fins a quin punt els ànims i les paraules de calma són bones. A mesura que s’aproxima l’hora de sortir tots els sentiments s’intensifiquen i es veuen els últims petons i abraçades desitjant sort.

Totes les sortides de l’AUTV són especials i és que o són molt d’hora a matí o ja al vespre o mitjanit. L’Eufòria (233 km i 20.000 m+) i la Ronda dels cims (170 km i 13.500 m+) són les més matineres i donen el tret de sortida a les set del matí del dimecres i del divendres respectivament. Ambdues són les proves més dures tot i tenir ritmes i objectius molt diferents. Mentre l’Eufòria és una prova en què el més important és saber suportar tantes hores a la muntanya amb poques bases de vida, la Ronda dels cims permet córrer en més moments i, per una part dels corredors, el temps és important.

Les dues proves comparteixen els primers punts als quals podran acostar-se els acompanyants i espectadors. Fins a arribar a la Margineda, segona base de vida de l’Eufòria i primera de la Ronda, es podrà veure els corredors a Sorteny, la Coma d’Arcalís, el refugi del Comapedrosa i al Coll de la Botella. Com a referència, el primer corredor de l’Eufòria està previst que arribi a la Margineda el dijous a dos quarts de set del matí, mentre que el primer de la Ronda dels cims, ho hauria de fer el divendres a les set de la tarda.

Al Pas de la Casa es tornaran a trobar en la base de vida i es podrà veure els corredors de la prova més dura a partir de dos quarts de vuit de la tarda i a les sis de la matinada els que han de completar els 170 km de la Ronda. Entremig hi ha diversos punts de fàcil accés amb cotxe per seguir animant tots els participants.

Per últim, i només per aquells que hagin superat tots els obstacles, els esperarà de nou la plaça d’Ordino, on des de les 3 del matí de dissabte ja s’esperen corredors de l’Eufòria i des de dos quarts de tres de la tarda, els de la Ronda del cims. Ambdues proves no tancaran els cronòmetres fins a les nou de la nit del diumenge, moment en què haurà acabat la desena edició de l’AUTV.

Sortida de la Ronda dels Cims de l'AUTV 2017

Iniciar-se en el món de les travesses de muntanya

Més enllà del Solidatrail, una marxa solidària de 10 quilòmetres per gaudir de la muntanya el diumenge, les altres tres curses que presenta la desena edició de l’AUTV són perfectes per iniciar-se en les travesses de muntanya o fer un pas més per als que ja n’han acabat alguna. La Marató dels cims (42,5 km i 3.000 m+) que començarà dissabte a les 8 del matí és idònia tant per als corredors que volen participar en una primera travessa com per als competidors que busquen marques personals en aquest tipus de proves. Amb un màxim de 14 hores per completar-la, els guanyadors arribaran a un Ordino vestit de gala per celebrar l’últim dia de l’AUTV a dos quarts d’una del migdia.

El Celestrail (83km i 5.000 m+) dobla la distància de la Marató i s’enfila fins a tres vegades per sobre dels 2.500 metres. La sortida d’aquesta prova és a la mitjanit de divendres a dissabte i tots els participants veuran sortir el sol després de tota la nit corrent. De la mateixa manera que a la sortida a les deu de la nit del Mític (112km i 9.700 m+), Ordino té preparada una festa amb focs artificials, batucades, música i geganters per animar tant els participants com els acompanyants.

Un dels paratges més espectaculars i de fàcil accés per retrobar-se amb els corredors és el Coll de la Botella. El restaurant acull l’avituallament d’ambdues proves i la imatge dels participants il·luminant amb centenars de frontals la baixada de Port de Cabús fins a Setúria és de les més maques que regala la nit andorrana. L’endemà al matí, poca estona després de la sortida de la Marató, ja amb la llum del dia, arribaran els primers corredors del Celestrail a Ordino. Al cap de poques hores, ja passat el migdia, ho faran els del Mític. L’última prova que queda per completar els podis de les proves més dures de l’AUTV.

Corredors arribant a Ordino després d'hores a la muntanya.

Un final de festa per recordar

El diumenge, ja amb cinc de les sis proves tenint guanyadors, comença la prova més solidària. El Solidatrial (10 km i 750 m+) és una marxa popular que farà la volta al poble d’Ordino i permetrà conèixer la vall des d’una òptica diferent. Durant tot el dia seguiran arribant corredors del Mític, la Ronda dels cims i l’Eufòria i es trobaran concerts a partir de migdia i l’entrega de premis.

Els més generosos faran temps al poble per veure arribar els últims corredors de l’AUTV. Ja de nit i més de 100 hores després de l’inici de la desena edició de l’Andorra Ultra Trail Vallnord, creuarà la meta l’últim participant. La cara de satisfacció d’haver pogut completar el seu objectiu serà la mateixa que la dels més de 450 voluntaris i 100 professionals que hauran aconseguit de nou i durant cinc dies, que Andorra sigui el melic del món de les travesses de muntanya.

stats