L'AUTV 2019 serà de rècord

L'onzena edició de la competició superarà els inscrits del 2017 i aproparà a Ordino corredors de 51 nacionalitats

M. P.
3 min
Roda de premsa de presentació de l'11a edició de l'AUTV. / M. P. (ANA)

OrdinoL'Andorra Ultra Trail Vallnord (AUTV) 2019, que tindrà lloc del 16 al 21 de juliol a Ordino, assolirà unes xifres rècord en participació i nacionalitats amb l'arribada de l'11a edició. D'aquesta manera, a hores d'ara hi ha fins a 2.870 corredors inscrits que representen 51 països diferents, una xifra que espera superar els 3.210 registrats el 2017 i que se situa molt per sobre dels 657 assolits el 2009. Enguany hi haurà set nacionalitats que trepitjaran per primer cop les muntanyes d'Andorra com Taiwan, Mònaco, Marroc, Algèria, Letònia, Colòmbia i Guadalupe. D'aquesta manera, durant els onze anys d'història de l'esdeveniment, corredors de fins a 78 països hauran participat en alguna de les curses. És per aquest motiu que, per al cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, aquest tipus d'esdeveniments "ajuden a donar a conèixer el país més enllà de les nostres fronteres" i la repercussió de l'AUTV és "cada any més important".

Quant a les xifres registrades el 2018, el director de nous projectes d'Andorra Turisme, Enric Torres, ha recordat que la competició va suposar més de 20.000 pernoctacions al país, un retorn econòmic estimat al voltant dels 2,5 milions d'euros i un retorn mediàtic que supera els 342.000 euros. Per tant, són unes "xifres considerables i molt importants". Així, ha recordat que la prova ajuda a la "desestacionalització" del turisme i a "posicionar Andorra com una destinació de referència internacional en l'àmbit del senderisme". També ha fet referència al pressupost, que se situa en els 186.000 euros entre aportacions d'Andorra Turisme i el programa Infoturisme, que engloba els set comuns del Principat.

Les proves seran les mateixes que en l'edició del 2018. En aquest sentit, la directora de l'AUTV, Lidia Martínez, ha desgranat el nombre de participants que competirà en cada recorregut, així com el nombre de nacionalitats que també hi seran presents. Tot i això, Martínez ha esmentat que s'espera per a futures ocasions l'arribada a Andorra de ciutadans d'altres països que no formin part de la Unió Europea i, d'aquesta manera, internacionalitzar encara més l'esdeveniment. Algunes de les dades que ha esmentat han estat referents a la prova Eufòria, que encara el seu tercer any de vida amb 143 inscrits de 15 països diferents; la Ronda dels cims compta amb 450 participants de 32 països; la Mític (que canvia el recorregut passant per Grau Roig), i la Celestrail, que compten amb 500 inscrits de 34 i 26 països respectivament i, finalment, la Marató dels cims, on hi prendran part 750 inscrits de 26 països diferents.

La solidaritat, a més, també és un dels principals pilars de l'AUTV i així s'evidencia amb el donatiu de 4 euros que l'organització realitzarà per a cada 'finisher' a una de les tres ONGs involucrades en l'esdeveniment i, per altra banda, amb els Solidaritrails que s'impulsaran a Bolívia, Nicaragua, Madagascar i el Nepal de forma paral·lela amb el que se celebrarà el 21 de juliol a Ordino. Com a novetat, s'organitzarà una petita caminada de 2,5 quilòmetres, batejada com Tamarro, adreçada als infants on "farem proves i enigmes perquè aprenguin més coses sobre la muntanya".

Una crida al voluntariat

Martínez també ha volgut fer una crida a totes aquelles persones que vulguin participar de manera voluntària en l'esdeveniment. En aquests moments, al voltant de 400 voluntaris ja s'han inscrit i, tot i que ha manifestat que el nombre és elevat i suficient, el que cal trobar és "gent de muntanya capaç de passar tota la nit al pic del Comapedrosa, ja que no tothom ho pot fer" i, a més, ha indicat que les persones encarregades de dur a terme aquesta tasca "ha de ser gent fiable" que no posi en risc la seguretat dels corredors.

stats