Microsites 06/07/2018

Comencen els 112 quilòmetres del Mític més tècnic

Els 9.700 metres de desnivell positiu i negatiu i els trams de crestes rocoses converteixen la prova en un repte majúscul pels més de 350 corredors

P. R.
3 min
La sortida del Mític ha congregat multitud d'espectadors al centre d'Ordino. / P. R.

OrdinoEl ritme a l'Andorra Ultra Trail Vallnord no s'atura i després de la sortida dimecres de l'Eufòria i aquest matí de la Ronda dels cims, ha sigut el torn del Mític. A les 22 hores ha començat la tercera prova en qüestions de quilometratge i desnivell que ha aplegat a més de 350 corredors a la plaça d'Ordino. Els participants que encaren aquesta cursa hauran d'afrontar 112 quilòmetres i 9.700 metres de desnivell positiu i negatiu.

El Mític és una prova de molta duresa, comparada amb l'Ultra Trail del Mont Blanc. Més enllà dels gairebé 10.000 metres de desnivell positiu, té els mateixos de negatius i obliga als corredors a estar molt concentrats durant moltes hores. "L'any passat vaig abandonar i aquesta edició torno a provar-ho. El que més em va sorprendre és que en trams on teòricament pots córrer o descansar la ment baixant, has d'estar molt concentrat i això a mesura que passen els quilòmetres passa factura", explics Josep Maria Bergadà minuts abans de començar a córrer.

Nervis i espera en els moments previs al començament del Mític. P. R.

Als reptes que han de fer front els participants s'hi suma el fet que moltes de les hores de la cursa són de nit i els sentits han d'estar més alerta que en altres condicions. Malgrat tot, el Mític és una prova molt espectacular, amb increïbles vistes panoràmiques des de les crestes d'herba que es travessen i també molt tècnica, perquè més enllà de descensos que exigiran el màxim de cadascun dels més de 400 participants, hi ha dos trams totalment assegurats en crestes rocoses.

De la mateixa manera que l'Eufòria i la Ronda dels Cims, el Mític també pujarà al punt més alt del Principat: el pic del Comapedrosa. Es coronarà al quilòmetre 21, i just abans i després hi ha els dos primers avituallaments. En aquesta zona és on començaran a veure's les diferències de ritme entre els aspirants a la victòria final. El fort inici de cursa és un preàmbul de què els esperarà. En un recorregut de 2.048 metres d'altura de mitjana, trobaran la primera base de vida a la Margineda, des d'on encararan la pujada més llarga fins al Coll del Bou mort (1.553 metres de desnivell i un 18% de pendent).

Des d'allà ascendiran a la Collada de la Maiana i coronaran el segon punt més alt del Mític: la collada de Pessons. Després d'un descens pedregós s'arriba a la segona base de vida situada a Bordes d'Envalira. Arribats a aquest punt, i ja amb dues terceres parts del recorregut completades, els corredors hauran de fer front durant 36 quilòmetres a tres pics més i a la baixada final des de la Collada de Meners fins a l'arribada.

L'ambient a Ordino continuarà aquest divendres amb la sortida del Celestrail, prevista per a les dotze de la nit, mentre que posteriorment s'espera l'arribada de matinada dels primers corredors de l'Eufòria, que arribaran a la meta després de 233 quilòmetres i més de 65 hores a la muntanya. Imanol Aleson i Julián Morcillo, guanyador de l passada edició, continuen encapçalant la prova, i es troben ja al Coll d'Ordino, a menys de 20 quilòmetres del final, pel que la seva arribada es preveu al voltant de la una del matí.

stats