Tot a punt per al tret de sortida a l'edició 2019 de l'Andorra Ultra Trail

Fins a 3.300 corredors, 430 voluntaris i un centenar de professionals són algunes de les xifres de la prova, que arrenca aquest dimecres

Ara Andorra
4 min
Dos participants en l'edició de l'any passat. / AUTV - DAVID GONTHIER

Andorra la VellaNomés queden dos dies per a l'inici de l’onzena edició de l’Andorra Ultra Trail Vallnord i que el país torni a ser el protagonista, un any més, d’una gran festa dels amants de la muntanya. Aquesta nova edició reafirma l’essència internacional de la cita: Taiwan, Mònaco, Colòmbia, Algèria, Marroc, Letònia i Guadalupe són els set països nous que estaran representats.

En onze edicions, ja són 78 els països d’on provenen els corredors que han participat en alguna de les proves de l’esdeveniment, en el qual els participants més fidelitzats provenen d’Espanya, França, Portugal i el Japó. L’AUTV rebrà aquest any 3.300 corredors, una xifra que trenca rècords i consolida el seu creixement des de la primera edició de 2009, amb 657 inscrits.

Des d’Ordino, epicentre de l'AUTV, es mobilitzaran prop de 430 voluntaris i un centenar de professionals que treballaran per garantir la seguretat de tots els corredors d’un esdeveniment que s'ha convertit en un dels més destacats del calendari mundial de 'trail running'.

El dimecres 17 de juliol es donarà el tret de sortida l'Eufòria, amb 233 quilòmetres i 20.000 metres de desnivell positiu, una prova sense marcatge, on els corredors han hagut de demostrar la seva experiència prèvia per poder realitzar el repte en parelles. Cada corredor estarà equipat amb una balisa GPS que permetrà a l’organització saber en tot moment la seva localització exacta.

Nerea Martínez, guanyadora al 2018 d’Eufòria en equip mixt i de la Ronda dels cims el 2012 i 2015, lluitarà per repetir victòria al costat de Salvador Vilalta, segon equip masculí en la darrera edició. També caldrà parar atenció a dos equips japonesos: en categoria mixta, el que formaran Kaori Niwa i Wataru Iino i, en categoria femenina, Yoko Noma i Midori Hoshino, segones classificades l’any passat.

A la Ronda dels cims (170 quilòmetres, 13.500 metres de desnivell positiu), hi haurà la italiana Lisa Borzani, guanyadora de les edicions 2016 i 2017, i Mariya Nikolova, de Bulgària, segona en l’edició de 2018. En categoria masculina el francès Morgan Vivien, que es va penjar un tercer lloc l’any passat, i Yannick Gourdon, tercer en l’edició de 2017, seran protagonistes. El nord-americà John Kelly, guanyador de la ultramarató Barkley el 2017, també és un dels noms que segurament optaran al podi de la Ronda.

Completen les proves de resistència el Mític (112 quilòmetres, 9.700 metres de desnivell positiu) i el Celestrail (83 quilòmetres, 5.000 metres de desnivell positiu), que donaran el tret de sortida sota la llum de la lluna plena. Al Mític, noms com Nahuel Passerat o Vicente Parra en categoria masculina i Sabrina Solana o Teresa Forn en categoria femenina poden ser rellevants. Al Celestrail, dos andorrans, Julio Rodrigues i Xavier Teixidó competiran per la victòria.

La darrera cursa exigent de l’AUTV serà la Marató dels cims (42,5 quilòmetres, 3.000 metres de desnivell positiu), en què són favorits Blandine L’Hirondel, campiona del món de 'trail' aquest any; l’Ester Alves, de l'equip Salomon Portugal, i Pau Bartoló, que s’estrenen a l’AUTV.

La solidaritat, un element clau

L’Andorra Ultra Trail Vallnord va més enllà de la pròpia competició. La solidaritat ha estat un principi inherent des del naixement de la cita. Aquest any, l’organització de l’AUTV donarà, per cada participant que acabi alguna de les curses, 4 euros a les ONG amb les quals col·labora: Cooperand -que ajuda els infants en risc d’exclusió a Bolívia-, Acció Solidària i Logística -que ofereix suport tècnic a països en vies de desenvolupament- i l'Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra.

Per altra banda, encara hi ha inscripcions obertes per al Solidaritrail (10 quilòmetres), una marxa popular oberta a persones de tots els nivells i pensada també per a famílies o persones amb alguna discapacitat, i al Tamarro (2,5 quilòmetres), la novetat d’aquest any, una marxa per als més petits de la casa. L’AUTV organitza també de manera paral·lela Solidaritrails arreu del món: tindran lloc a Bolívia amb la col·laboració de Cooperand; a Nicaragua, amb Música per viure; Madagascar, amb Aigua de coco i Nepal, amb Muntanyencs per l’Himàlaia. Aquesta acció busca empoderar i apropar l’esport a comunitats desfavorides i persones en situació d’exclusió social.

Seguiment en directe i noves tecnologies

Com és habitual, l’AUTV farà un seguiment en directe de totes les curses. Cada dia a les 20.30 hores es penjarà un informatiu amb imatges, classificacions i entrevistes a crono.andorraultratrail.com. A les xarxes socials, a través de l’etiqueta #AUTV2019, també es penjaran les novetats de cada cursa i a la pàgina web es podran seguir imatges dels corredors en viu gràcies a la col·laboració d’Andorra Telecom.

L’aposta per les noves tecnologies quedarà reflectida en l’ajuda que proporciona l’app de l’Andorra Ultra Trail Vallnord (Android i iOS), que recentment ha estat renovada. La nova versió de l’aplicació permet estar assabentat de les notícies més importants, mirar l’'streaming' en directe, fer el seguiment dels corredors i enviar la geolocalització a la direcció de cursa en cas de problema.

En el cas d'Eufòria l’ús de balises GPS és obligatori mentre que els participants de les altres proves podran llogar el mateix dispositiu perquè així puguin ser ubicats en el mapa de geolocalització que hi haurà a la web.

Seguretat i medi ambient

El sistema de cronometratge serà clau perquè l’organització pugui assegurar-se de la integritat dels participants, alhora que 6.500 banderes amb pastilles reflectants, 12.000 cintes i 450 llums intermitents guiaran els corredors.

Tal com ha fet en les anteriors edicions, l’organització de l’AUTV s’encarregarà de netejar tot el material que s’hagi pogut generar durant les curses per reduir l’impacte en el medi ambient. Així, es continuarà apostant per l’ús de material reciclable (ecogot individual i bosses de tela) mentre que a tots els avituallaments es farà una recollida selectiva.

stats