Gérard Martínez: "El nivell de seguretat a l'AUTV és difícilment millorable"

El director de l'Andorra Ultra Trail també lloa la qualitat dels equips de rescat en muntanya d'Andorra: "S'ha de viatjar una mica per veure la sort que tenim aquí"

M. T.
2 min
Un corredor de l'AUTV pujant una cresta amb l'ajuda de cadenes de seguretat. / AUTV

Andorra la VellaEl director de l'Andorra Ultra Trail Vallnord, Gérard Martínez, assegura que els esforços que es fan per garantir la seguretat de les proves, que enguany tindran lloc del 3 al 8 de juliol, són una prioritat i que en tot plegat hi tenen un paper molt important els equips de rescat dels bombers, que poden fer les evacuacions fàcilment i evitar que els ferits pateixin mals majors. "Tenim un servei a Andorra difícilment millorable, molta gent té el costum de queixar-se però s'ha de viatjar una mica pel món per veure la sort que tenim aquí", assegura.

De fet, en les nou edicions de l'esdeveniment, sortosament no s'han hagut de lamentar ferits greus. Martínez indica que els corredors pateixen uns 8 o 10 esquinços a cada edició i que han tingut 5 o 6 fractures comptant tots els anys, però destaca que "per sort", no s'han hagut de lamentar danys majors.

El dispositiu de seguretat, que el director de la cursa reconeix que "ja és molt complicat de millorar perquè estem treballant al màxim", té dos vessants. El primer és el sanitari, que inclou un equip propi de metges, infermers, fisioterapeutes i podòlegs repartits estratègicament pels recorreguts, una trentena de voluntaris de la Creu Roja, i també la col·laboració amb el Grup de Rescat de Muntanya (GRM) dels bombers, que estan disponibles per desplaçar-se amb l'helicòpter als llocs més allunyats dels punts on es troben els metges de l'organització.

L'altre aspecte és el dispositiu de seguiment dels corredors i el marcatge dels traçats. A banda de la cursa Eufòria, per a la qual ja es disposa de balisses per seguir i comunicar-se amb els atletes, els altres recorreguts disposen d'un control cada 5 quilòmetres, ja sigui un punt de cronometratge, d'avituallament o d'atenció als corredors. Així, un participant està a com a màxim 2,5 quilòmetres d'algun integrant de l'organització, però a banda, Andorra Telecom assegura que hi hagi cobertura telefònica o per 3G en el 95% del recorregut. Així, Gérard Martínez destaca que es demana als corredors que es protegeixin entre si, i si a un company li passa alguna cosa, cal que truquin o avisin al proper punt de control.

Martínez afegeix que els corredors són conscients que el nivell de seguretat que es garanteix és difícilment millorable, per això destaca que "la millor assegurança que tenen són ells mateixos", amb l'equipament obligatori que han de portar, sent conscients d'on estan i respectant els altres. Sobre el material obligatori, que es controla a la sortida i en altres punts aleatoris, els organitzadors han notat que la reacció dels corredors ha anat canviant amb els anys. "A l'inici s'enfadaven i no ho consideraven necessari, ara han vist que a Andorra pot passar de tot amb el temps", assegura Martínez. Per això, també és important la capacitat de reacció que té l'organització per neutralitzar, parar o desviar les curses per fer front al mal temps, com la gran tempesta elèctrica i la pedregada que els va sorprendre el primer any.

stats