El mal temps obliga a cancel·lar dues curses de l'AUTV a la vall del Madriu

Tots els corredors han pogut ser evacuats de la vall del Madriu i només un ha estat atès a l'hospital a causa d'una hipotèrmia

ARA Andorra
2 min
Un corredor de la Ronda dels cims. / AUTV-David Gonthier

OrdinoLes tempestes que han provocat fortes pluges i calamarsa durant aquest dissabte han obligat l'organització de l'Andorra Ultra Trail Vallnord a cancel·lar la Ronda dels cims i el Mític a la vall del Madriu. La decisió s'ha pres al voltant de les 19 hores d'aquest dissabte, de manera que els corredors que encara no havien passat pel refugi de l'Illa s'han vist obligats a deixar el recorregut. Els atletes que es trobaven al refugi de Perafita, al de Claror i a l'Estall Serrer se'ls ha facilitat transport per poder arribar a Ordino, el centre neuràlgic de totes les curses. Pel que fa als corredors que estaven al refugi de l'Illa, se'ls ha proveït de tot el necessari perquè hi poguessin passar la nit. I els que ja havien passat aquest punt però continuaven a la vall del Madriu, l'organització els ha acompanyat a la part inferior de la vall.

En canvi, els atletes que ja havien deixat enrere la vall del Madriu, han pogut continuar el recorregut fins a la línia de meta, a Ordino, tot i que la cursa ha estat neutralitzada al Pas de la Casa durant hores. De fet, al llarg de tota la jornada s'han hagut de neutralitzar els diferents recorreguts a causa del mal temps. Precisament, el guanyador del Mític, Jonatan Cuesta, ha estat un dels afectats, i ha hagut de parar durant 40 minuts al refugi de Coms de Jan, a la Coma de Ransol, mentre esperaven que deixés de pedregar. La pedregada ha deixat blanc el paisatge al voltant del refugi de l'Illa:

La Ronda dels cims ha quedat suspesa al quilòmetre 115 dels 170 totals, mentre que el Mític s'ha anul·lat al quilòmetre 65 del total de 112. Pel que fa a Eufòria, els corredors han estat neutralitzats a la base de vida de Solanelles -abans que el recorregut s'endinsés per segona vegada a la vall del Madriu- fins que ha passat la tempesta.

Col·laboració dels bombers

Tot i que la situació va ser molt complicada, ja que hi havia centenars de corredors a la muntanya quan es va produir la important pedregada, afortunadament cap corredor va resultar ferit de gravetat. El cos de bombers ha informat que es van evacuar en helicòpter un grup de cinc corredors que es trobaven al costat del refugi de l'Illa, i que només un va haver de ser traslladat a l'hospital amb símptomes d'hipotèrmia. L'evacuació va tenir lloc poc abans de les 7 de la tarda per motius de seguretat, ja que les condicions a la muntanya es van transformar en poca estona en un ambient totalment hivernal.

Els bombers també van evacuar al migdia un corredor amb una lesió a l'espatlla i al vespre també van traslladar un altre atleta que havia patit una fractura al dit i s'havia marejat.

Des del cos de bombers han lloat l'actuació de l'organització de la cursa pel fet d'haver decidit aturar els corredors a la vall del Madriu i han assegurat que la seva intervenció va ser estrictament necessària a causa de les circumstàncies excepcionals.

La forta pedregada va deixar el paisatge totalment blanc durant unes hores, però sortosament les pedres no van ser tan grans com les que van caure en d'altres punts del Pirineu català, que van arribar a ser de la mida de pilotes de golf.

stats