"Sóc voluntari per ajudar els companys en un esport que m'encanta"

A l'avituallament de Pardines, els voluntaris atenen els corredors que van passant camí a la meta

M. T.
3 min
Corredors agafen forces a l'avituallament de Pardines / M. T.

EncampUn total de 425 voluntaris fan possible que l'Andorra Ultra Trail Vallnord sigui una realitat edició rere edició. Aporten el seu temps, hores de son i dedicació a canvi del plaer de poder ajudar els corredors a fer possible els seus reptes a la muntanya. Ramon Culla, voluntari responsable del tram de Celestrail entre Encamp i Canillo, ho defineix de la següent manera: "és el plaer d'ajudar els companys en un esport que m'encanta".

A l'envelat instal·lat a l'inici del camí de les Pardines per la part dels cortals d'Encamp, també hi ha un equip encarregat de l'avituallament, entre els quals la Maria, que amb 76 anys assegura que li agrada participar en aquest esdeveniment perquè és beneficiós per a Andorra. La Maria explica que als primers corredors, que han passat a les 7 del matí, "no tens temps ni de dir-los adéu".

En canvi, a mig matí els que arribaven al punt d'avituallament ja feien parades més llargues per menjar i descansar. "Els primers sobretot demanen fruita, els altres ja piquen més". I de beguda, "sobretot aigua i Coca-Cola", assenyala la Mercè, una altra voluntària que hi està involucrada des de fa uns 3 o 4 anys perquè li agrada estar amb els seus companys, que van cada any al mateix punt, "i sobretot ajudar el país". A més, afegeix que li agrada molt veure gent de tantes nacionalitats diferents.

Cronometratge dels corredors a Pardines / M. T.

Ramon Culla explica que a banda de fer el cronometratge i d'encarregar-se de l'avituallament, els voluntaris sobretot es dediquen a animar els corredors. "Sense voluntaris no podria haver-hi aquest tipus de cursa, sense nosaltres no podrien acabar", assegura. Com a responsable de zona, ell s'encarrega de resoldre tots els problemes que puguin sorgir, des que un corredor es trobi malament fins a ajudar a notificar un abandonament. Lamenta, a més, que el gran problema són les persones que es dediquen a retirar les cintes i les banderes del recorregut, perquè això fa que els corredors es puguin perdre. Aquest dissabte al matí s'ha produit un fet vandàlic així en un tram de Celestrail i els voluntaris han hagut d'afanyar-se a tornar-ho a marcar.

Finalment, una de les tasques essencials a les Pardines és fer el control de pas dels corredors. L'Eva explica que els fitxa un per un amb un aparell connectat a l'ordinador i després els marca manualment en un paper. "L'important és que no es passi ningú per alt, i més enllà de fer el cronometratge de la cursa, és una manera d'assegurar-se que ningú s'ha quedat pel camí o que abandoni sense avisar", explica.

L'equip de Pardines haurà estat unes 10 hores al peu del canó, atenent els corredors que hauran passat corrent, s'hauran aturat a menjar, o hauran decidit abandonar just en aquell punt.

stats