La qualitat dels avituallaments, vital per a les curses de muntanya llargues

L'AUTV subministrarà 16 tones d'aliments i 15.000 litres de beguda entre els corredors

Ara Andorra
2 min
Un punt d'avituallament de l'AUTV de l'any passat. / M. T.

Andorra la VellaEn una cursa de muntanya curta, els corredors acostumen a consumir gels de sucre ràpid, però en una prova llarga, com les de l'Andorra Ultra Trail Vallnord, cal assegurar un equilibri alimentari, combinar sucres d'absorció ràpida i lenta, proteïnes per alimentar la musculatura i greixos per mantenir l'energia. "La qualitat dels avituallaments és fonamental, i cal que els aliments siguin diferents entre l'inici i el final", explica el director de l'AUTV, Gérard Martínez.

Per això, l'esdeveniment, que se celebra del 3 al 8 de juliol, compta amb un total de 22 punts d'avituallament, amb 16 tones d'aliments i 15.000 litres de beguda: fruita, embotits, fruits secs, pasta, amanida, arròs, carn, brou, sopa, galetes dolces i salades o barretes, tot separat per evitar problemes d'intoleràncies alimentàries. Pel que fa a les begudes, s'ofereix des d'aigua fins a líquids isotònics, cola, cafè, te o batuts de xocolata.

La logística és complicada perquè hi ha 8 punts no accessibles per carretera, de manera que es necessiten 6 hores de vol d'helicòpter per portar tot el material i, posteriorment, per tornar a baixar les deixalles. Si en un avituallament on ja han passat tots els corredors sobra menjar, es trasllada a un altre punt i, al final, els aliments sobrants es donen a Càritas. A més, les necessitats dels corredors són molt diferents depenent de la temperatura que faci durant la cursa: si fa calor consumeixen més fruita, begudes isotòniques i refrescos, i si fa fred té més sortida el brou, la carn, l'arròs o els embotits. Un dels líquids que té més èxit és la Coca-cola, pel fet de combinar sucres ràpids i cafeïna.

Tenir cura de la nutrició tot l'any

Però la importància de l'alimentació va més enllà dels dies de la competició. Segons els consells dietètics d'un dels col·laboradors de l'AUTV, VitaNutrition, cal que els corredors tinguin cura de la seva dieta durant tot l'any, per arribar a la prova amb les millors condicions físiques possibles. Per començar, cal beure molta aigua, i recomanen un got abans d'anar a dormir, un got en llevar-se, un got mitja hora abans de cada àpat i un got com a mínim cada hora.

Pel que fa als carbohidrats, abans d'una prova es recomana ingerir-ne d'assimilació lenta, mentre que durant les primeres hores del recorregut són millors els gels o les begudes d'absorció ràpida. Quant a les proteïnes, el consell és provar durant els entrenaments la quantitat que el cos tolera abans d'un esforç sense que afecti el sistema digestiu, i també és molt recomanable l'aportació després de l'esforç físic. Finalment, els greixos aporten una energia concentrada al cos, i es recomana prioritzar l'oli de coco, de colza, d'oliva i de lli, i evitar els olis de gira-sol, de cacauet o de blat de moro. I cal no oblidar-se de les vitamines i els minerals, que es troben en la fruita, la verdura, els llegums i en els cereals integrals.

stats