PAREU MÀQUINES

'El País' empeny el pacte PSOE-UP gola avall dels empresaris

El diari assegura que les patronals ja tenen el pacte "assumit"

Com que ens pot l'estètica, els periodistes intentem evitar –no sempre amb encert– les repeticions de paraules. Busquem, per exemple, un titular interior que sigui diferent del de portada. I també és norma no escrita evitar que la primera frase soni massa similar al titular que el lector acaba de llegir. En aquest sentit, el titular de portada d' El País és "Els empresaris assumeixen el pacte PSOE-UP i demanen moderació". El primer verb que apareix al cos del text és també "assumeixen". I "assumeixen" és el verb del titular interior. I, a la primera frase de la crònica, ho han endevinat, tornen a dir que els empresaris "assumeixen" el pacte.

Assumir, per cert, és un verb interessant, perquè no correspon a cap fet observable: és més aviat una apreciació d'un estat d'ànim. És cert que es pot inferir d'alguns comunicats que les diferents entitats del sector han emès, però aquesta repetició de verbs em fa pensar que, en realitat, el diari intenta no escriure "es resignen", que, veient les seves declaracions, sembla un verb més ajustat. Al capdavall, les patronals segueixen demanant el mateix de sempre: calma territorial, que no els apugin els impostos i que no es toqui la reforma laboral. Però, ¿què hi pinta Podem al govern si no impacta en aquestes tres àrees? Segur que assumeixen la presència dels morats?

Més aviat sembla la típica feina de blanqueig per part d'un rotatiu sempre favorable als socialistes: un favor per contrarestar informacions d'aquesta setmana –que suggereixen exactament el contrari– com ara "El Cercle d'Empresaris demana a Sánchez que negociï un govern amb PP i Ciutadans" ( Abc) o "Els empresaris es planten i no volen Yolanda Díaz a Treball" ( Vozpópuli). Que el titular d' El País obviï que l'acord necessita ERC, forma part del procés de cuina per fer el pacte més digerible. Però dubto que se l'empassin tan alegrement.