13/01/2012

Nigèria, clima de guerra civil

3 min
Una vaga general per l'alça sobtada del preu de combustible amenaça de paralitzar Nigèria i podria aturar la producció de petroli en un país on la violència entre catòlics i musulmans no s'atura.

La vaga general que va començar dilluns a Nigèria, i que amenaça d'estendre's a la indústria del petroli i paralitzar-ne la producció, afegeix més tensió al país, on des de Nadal es viu una escalada de violència entre musulmans i catòlics. El mateix president, Goodluck Jonathan, parla de "clima de guerra civil". Una guerra, ha dit, que pot ser "encara pitjor" que la de Biafra (1967-1970), en la qual van morir tres milions de persones.

L'escriptor Wole Soyinka, premi Nobel de literatura, també ha alertat sobre la possibilitat d'una nova guerra. En una entrevista a la BBC, l'escriptor explicava que la situació actual té nombroses similituds amb el que va passar fa més de quaranta anys, quan, com a reacció als pogroms en contra de la comunitat cristiana del nord, el general Emeka Ojukwu va decidir proclamar la independència de Biafra i va començar una llarga guerra civil.

"Quan ens trobem en una situació en què qualsevol es pot dirigir fins a un lloc de culte i disparar a través de la finestra, és evident que hem arribat a una trista etapa de la vida d'una nació", afegia Soyinka referint-se als últims atemptats que han provocat setze morts entre les comunitats cristianes i musulmanes. "Hi ha gent al poder -assenyala-, gent que mana en determinats indrets del país, dirigents polítics, que expressen un gran odi i no toleren cap altra religió que la pròpia". "Quan combineu tot això amb les ambicions d'un cert nombre d'individus convençuts que han estat escollits des del cel per dirigir el país i que la seva religió està per sobre de la resta de coses que poden unir la nació, i quan aquesta gent veu que el poder se'ls escapa de les mans, aleshores es converteixen en els pitjors extremistes", alerta el premi Nobel.

Amb 160 milions d'habitants, Nigèria és el país més poblat del continent. Si avui un de cada cinc africans és nigerià, s'espera que l'any 2050 es converteixi en el tercer país més poblat del món. Malgrat la seva enorme riquesa petroliera i la seva capacitat productiva -l'any 2011 va créixer un 8,4%-, la gestió corrupta de les riqueses fa que la majoria de la població visqui pobrament. Aquesta divisió social se solapa amb el conflicte que provoca la divisió entre les religions principals -es calcula que hi ha uns 80 milions de catòlics i uns 80 milions de musulmans- i un repartiment territorial que fa que el sud, principalment cristià, sigui més ric que el nord, musulmà. Alhora, però, el nord, a través de la seva representació a l'exèrcit, ha tingut tradicionalment més poder polític i avui se sent incòmode amb el president, que és catòlic.

Alimentant el conflicte

Des de fa uns cinc anys, a més, el nord pateix una insurrecció armada del grup fonamentalista islàmic Boko Haram -emparentat amb Al-Qaida-, que des del Nadal ha matat més de cent persones. Com a represàlia contra aquests crims, també els cristians han atacat els musulmans en diversos indrets i aquesta setmana han cremat dues mesquites al sud del país.

Malgrat que la vaga general d'aquests dies té com a motiu la pujada del preu de la gasolina -que des de l'1 de gener ha deixat de rebre la subvenció que la mantenia a la meitat del preu actual-, el conflicte social es pot sumar perillosament a l'amenaça d'una guerra civil, que des de fa temps ja alimenten els conflictes ètnics, polítics, territorials i religiosos. Nigèria és un camp minat per a la pobresa, la corrupció, la mala direcció política i "els exèrcits sense rostre", que és el nom que Soyinka dóna als joves adoctrinats i manipulats pels polítics i els líders religiosos per llançar-los en contra dels seus germans en nom de d'una religió convertida en un ideal totalitari.

stats