28/12/2014

Canviar l''statu quo' mentre se surt de la crisi

3 min
2015: l'any que pot canviar-ho tot

El 2015 serà l’any de la gran paradoxa: tot just quan es comença a sortir de la crisi (almenys a Catalunya i Espanya) l’ statu quo heretat de la Transició pot ensorrar-se i deixar pas a un panorama completament nou, tan ple d’esperances com d’incerteses. Quina és l’explicació d’aquest estrany fenomen? Doncs que aquesta crisi, més enllà de la conjuntura econòmica concreta de cadascú, ha deixat unes profundes cicatrius en el cos social. Res ja no tornarà a ser igual. De sobte la gent ha pres consciència dels seus actes i també del seu poder. Com a conseqüència ha canviat la relació amb els productes de consum (amb conceptes nous com l’economia col·laborativa i vells com l’intercanvi o el reaprofitament) i, de retruc, amb el sistema capitalista en el seu conjunt. I també ha fet un pas endavant en la mobilització col·lectiva després d’èxits esclatants com el de la PAH i els desnonaments o l’ANC i el procés sobiranista. Ara s’ha comprovat que l’organització des de baix dóna fruits i el poder, tot i que sovint a contracor, s’hi ha hagut d’adaptar. Aquesta nova fase de la política ha vingut per quedar-se. Per això el 2015 pot ser l’any que ho canviï tot, perquè tot està en qüestió i tot és, aparentment, possible.

Primer, les plebiscitàries

La primera de les grans incògnites a Catalunya s’ha de resoldre en els pròxims dies, quan sabrem si finalment hi ha eleccions plebiscitàries abans de les municipals o no. Si n’hi ha voldrà dir que el sobiranisme haurà sigut capaç de trobar una fórmula per fer operativa una majoria social que espera superar amb nota la prova de les urnes. En tot cas serà el preludi del que podria ser la definitiva explosió del bipartidisme a Espanya amb la irrupció de Podem als Parlaments autonòmics i als ajuntaments de les principals ciutats de l’Estat, com ara Barcelona amb Guanyem, a les eleccions del maig. Serà un any, doncs, en què el procés sobiranista coincidirà en el temps amb la revolta espanyola contra l’ establishment sense que se sàpiga ben bé com afecta una cosa a l’altra.

La revolta democràtica pot començar als ajuntaments però acabarà de ben segur arribant al Congrés de Diputats aquest mateix any. Quin serà el pròxim govern d’Espanya? Si fins fa poc aquesta pregunta només tenia dues respostes possibles (PP o PSOE), ara ningú la pot respondre amb seguretat. I això ha encès totes les alarmes del poder establert.

El rellotge d’Apple

¿Pot una millora de l’economia frenar les dues revoltes (la catalana i l’espanyola) que hi ha en marxa? Difícilment, perquè l’indicador més relacionat amb l’economia real, l’atur, baixa amb comptagotes. Tot i això, la nostra vida continuarà canviant i adaptant-se al nou entorn tecnològic. El 2015 podrem llegir un llibre de la biblioteca al nostre e-reader mentre mirem l’hora al nou rellotge d’Apple, del qual encara no coneixem les aplicacions però segur que sorprendran. Els nostàlgics del cinema d’acció tindran una cita ineludible amb dues sagues històriques: James Bond i Star Wars. I els aficionats a l’astronomia esperen el març amb candeletes per veure un eclipsi total de Sol.

Molts pares d’adolescents acompanyaran els seus fills (i sobretot filles) al concert de Katy Perry al Sant Jordi del febrer. I aquests mateixos pares frisaran per escapar-se a veure els U2 a l’octubre o els AC/DC al maig. L’escola catalana continuarà en peu de guerra contra la llei Wert i, després del Tricentenari, el 2015 serà l’any en què recordarem el president Companys en el 75è aniversari del seu afusellament, i els 40 anys de la mort de Franco.

Europa viurà pendent de les eleccions al Regne Unit i a Grècia, i el món esperarà que Obama faci passos per trobar una solució al conflicte del Pròxim Orient (i també per a l’Iraq i Síria) i que Putin no comenci una nova escalada militar. A finals d’any París acollirà una cimera clau per salvar el planeta de l’escalfament global. I el 6 d’octubre Neus Català farà 100 anys després d’haver sobreviscut als camps nazis. ¿Voleu cap més prova que aquest 2015 quedarà gravat per sempre més a la nostra memòria?

stats