AL FINAL
Misc 24/11/2011

La retallada ben feta no té fronteres

i
Francesc Orteu
2 min

Ja és curiós que després de dècades gastant diners per fer-nos estimar, són les retallades el que ha fet que Espanya es giri cap a Catalunya amb admiració. Fa goig escoltar les tertúlies radiofòniques de Madrid que lloen l'espectacular bateria de mesures per reduir el dèficit que acaba d'anunciar el president Mas. Els fa enveja. "Que Rajoy faci el mateix", s'hi diu. Ja en sabrà? Des dels anys olímpics que no se'ns havia tornat a considerar capdavanters en res -futbol a banda-. Avui, gràcies a la decisió de qui presideix la Generalitat i al valuosíssim suport a la seva política demostrat diumenge, som admirats arreu. També al nord.

Rajoy es trobarà aviat amb Merkel i no seria estrany que li sentís parlar de die Katalanen. I això ens ha de fer veure la llum. Ara toca ser els alemanys del sud. ¿No érem un motor d'Europa? Doncs cal posar-lo en marxa de nou. Caldrà netejar-lo, purgar-lo bé. Les empreses ja tenen la feina avançada i ara és el torn de la nostra rica i variada administració autòctona. Benvinguts les retallades, el copagament i tot el que calgui fer. Tira, president, no et quedis curt. En això hem de ser els reis. No cal inventar res perquè l'estalvi el duem a la sang. El PP diu que potenciarà les pimes. Quines? N'hi ha gaires a Espanya? En tot cas, si ho fa, l'arribada del PP haurà estat una benedicció per a Catalunya, la secular Catalunya menestral, no aquesta asfixiant i malcriada farcida de funcionaris.

L'atzar del calendari electoral ens ha fet passar al davant. Els portem un any d'avantatge. No només hem fet retallades sinó que, a més, els hem donat suport a les urnes. No és poca cosa. Que s'espavilin a Madrid, que tenen feina. I que vigilin. Si no se n'acaben de sortir, els mercats i Merkel -el que podem dir Merklats- no tindran miraments. Duran i Lleida hauria d'estar a punt. Si Rajoy fa figa encara el faran president.

stats