ALIMENTACIÓ
Misc 19/09/2013

L'impagament salarial de Panrico afecta mil empleats a Catalunya

Els sindicats exigeixen negociar el nou pla industrial del grup

i
Ignasi Pujol
2 min

Barcelona.L'endemà que Panrico, el grup català fabricant dels emblemàtics Donuts®, comuniqués als seus 4.050 treballadors que deixa de pagar les nòmines temporalment per garantir el pagament als proveïdors i mantenir així la producció, els sindicats van expressar ahir el seu rebuig a la mesura i van exigir explicacions. La companyia -controlada pel fons nord-americà Oaktree- té 1.000 treballadors a Catalunya, un 25% de la plantilla total.

En primer terme, CCOO i UGT -que van emetre un comunicat conjunt- van manifestar el seu "rebuig a la manera de transmetre una decisió així, mitjançant la difusió d'un escarit comunicat, sense que prèviament s'hagi donat explicació alguna als representants legals dels treballadors". I és que l'empresa va comunicar -sense previ avís- la decisió dimarts a tota la plantilla a través d'un correu electrònic.

En segon lloc, les dues formacions sindicals van exigir que la direcció de l'empresa les convoqui "immediatament" per ser informades sobre els motius que han portat a prendre aquesta mesura que rebutgen. També reclamen participar des del primer moment en la definició del pla industrial que ha de garantir la viabilitat de la companyia. La direcció ja va anunciar dimarts que treballava en un full de ruta per reflotar les vendes del grup, molt perjudicades durant els últims anys per la crisi del consum i per la irrupció de marques blanques.

Els sindicats van apuntar que vetllaran per garantir "el màxim volum d'ocupació possible", admetent així de manera ímplicita que hi haurà una reducció de plantilla. "Si no obtenen resposta immediata, estem estudiant les actuacions que es duran a terme en defensa del dret dels treballadors a cobrar puntualment pel treball realitzat", deia el comunicat. L'empresa va comunicar un dia abans la seva voluntat de mantenir l'activitat habitual.

El grup fundat per la família Costafreda el 1962 havia arribat a tenir 7.000 treballadors, però ara aquesta xifra s'ha reduït fins als 4.050. Panrico té sis plantes a Espanya (una de les quals a Santa Perpètua de Mogoda) i dues a Portugal. L'any passat va facturar 500 milions d'euros, acumulant unes pèrdues de 700 milions durant els últims quatre anys. No obstant, aquest any preveia tancar l'exercici amb unes pèrdues operatives de 13 milions.

La reconversió de l'empresa -pilotada des de divendres per Carlos Gila, expert en reestructuracions- passaria per aconseguir un estalvi de costos de 50 milions d'euros. A més dels Donuts®, Panrico fabrica marques com Donettes®, Bollycao® i La Bella Easo®.

stats