VEREMA
Misc 12/09/2019

La collita de raïm donarà un vi excepcional en aroma i sabor

Les pluges espaiades, combinades amb la calor i la manca de malalties, auguren una gran temporada

i
Marta Costa-pau
5 min
La collita de raïm donarà un vi excepcional en aroma i sabor

GironaEls veremadors que treballen des de finals d’agost a les vinyes de l’Empordà extreuen dels ceps un raïm de gra petit, però sa gairebé al 100% i excepcionalment saborós, característiques que fan els viticultors de la zona prevegin una de les millors collites de la història. Segons explica el president de la comissió tècnica de la DO Empordà, Toni Roig, la mida petita del raïm, causada per la forta calor d’aquest estiu, proporcionarà una gran concentració d’aroma i sabor al vi que s’elabori amb aquest fruit.

Les condicions climatològiques, amb pluges intermitents i espaiades durant la primavera i l’estiu, han permès també que, malgrat la forta calor, els ceps no hagin patit estrès hídric i que els raïms hagin madurat de manera esglaonada. Això ha fet que els ceps hagin aguantat fins al període de la verema sense patir malalties, algunes d’endèmiques dels ceps com el míldiu i l’oïdi, causades per fongs. Per això, explica Roig, la utilització de productes fitosanitaris sintètics ha sigut mínima, de manera que en aquest aspecte s’haurà aconseguit una producció similar a l’ecològica en vinyes que no tenen aquesta acreditació.

Més qualitat i quantitat

A més de créixer en qualitat, la producció de vi d’aquest any a la DO Empordà serà superior també en quantitat amb relació a la mitjana en aquesta denominació, que és d’uns 60.000 hectolitres l’any. Les varietats de raïm més primerenques, com el moscatell, ja es van començar a collir a mitjans d’agost, però el gruix de la producció es veremarà al llarg del mes de setembre i fins a mitjans d’octubre.

Les bones percepcions sobre la collita d’enguany que expressa Roig com a responsable de la DO Empordà les nota sobre el terreny, a les vinyes del seu celler, el Mas Llunes de Garriguella, on aquests dies es treballa a ple rendiment en la verema. També Anna Espelt, directora del Celler Espelt, viu aquesta verema amb optimisme. A les 165 hectàrees de vinya que el celler té repartides entre Roses, Vilajuïga i Rabós d’Empordà, entre altres municipis, s’hi està collint un raïm “molt sa” i la verema s’està fent de manera “tranquil·la i pausada”, explica Espelt. El seu és un dels cellers que han apostat per la producció ecològica. Es tracta d’una opció que, segons la DO Empordà, està creixent de manera exponencial, tot i que actualment encara és minoritària. “És una tendència a l’alça en la nostra denominació. El percentatge de producció ecològica encara és petit, però s’incrementarà perquè hi ha diverses explotacions que es troben en període de reconversió per treure’s el certificat”, diu Toni Roig. Per poder utilitzar el segell de producció ecològica cal un període de tres anys de reconversió de les vinyes.

Anna Espelt explica que produir de manera ecològica no és només evitar els productes sintètics contra les malalties dels ceps. “És apostar per una viticultura sostenible i per les varietats de raïm autòctones, que són les que s’adapten millor als nostres terrenys i al nostre clima”, diu. “Les nostres vinyes són entre el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i el del Cap de Creus, però no és només per aquesta raó que hem decidit fer una viticultura ecològica. Ho fem perquè creiem que és més sostenible i respectuosa amb el medi ambient i també més sana per al consumidor”, indica la responsable del Celler Espelt. També assegura que aquesta mena de producció aporta avantatges perquè “els ceps que es cultiven de manera més equilibrada i amb sòls amb una microbiologia més rica són més resistents a efectes del canvi climàtic com la sequera”.

Varietats tradicionals

Un dels tipus de raïm autòctons pels quals ha apostat Espelt és el lledoner, nom local que rep la garnatxa. Segons la DO Empordà, aquesta varietat representa una tercera part de la vinya empordanesa, amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades. Destaca especialment la garnatxa negra amb 377 hectàrees, seguida de la blanca, amb 88, i de la roja, amb 61. Les caranyanes -nom amb què s’anomenen a l’Empordà les carinyenes- són l’altra varietat més representativa de la zona, amb 402 hectàrees. “La denominació empordanesa pot presumir d’una riquesa varietal exclusiva, ja que és una zona vinícola que produeix totes les varietats de lledoners i caranyanes”, indica Toni Roig.

El president de la comissió tècnica de la DO empordanesa afegeix que, juntament amb el lledoner i les carenyanes, les varietats autòctones representen prop del 65% de totes les vinyes de la denominació d’origen.

Vins singulars i amb personalitat

El percentatge de les varietats tradicionals no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a “l’aposta decidida de la nova generació de viticultors i enòlegs empordanesos, amb una bona formació i capacitació, que busquen vins singulars i amb molta personalitat que siguin un reflex de la zona on es produeixen”. Com a resultat d’aquesta aposta han aparegut “nous vins monovarietals amb raïms procedents d’una mateixa finca”.

El 2018 la Denominació d’Origen Empordà va vendre un total de 5.939.296 ampolles a tot el món, una xifra que representa un increment del 6% respecte a l’any anterior, amb un augment especialment significatiu de les vendes a Catalunya, que van pujar un 9%.

Per als viticultors, la verema és sinònim de molta feina, però molts dels cellers la volen viure també com una festa per compartir el món del vi amb els consumidors i les persones que hi estan interessades. Cada vegada són més els cellers que organitzen jornades de verema en què es convida tothom qui ho vulgui a collir raïm a les vinyes, a trepitjar-lo com es feia antigament i a tastar el primer most. “La DO Empordà fa temps que aposta per l’enoturisme com una manera d’acostar el nostre sector a la gent, per donar a conèixer el procés productiu del vi, des de la vinya fins a l’ampolla, i propiciar que es valori la tasca que fem en el paisatge i el medi ambient”, diu Toni Roig.

Activitats paral·leles

Dins les activitats de Trepitja l’Empordà, aquest dissabte se celebra la Festa de la Verema de la DO Empordà a Calonge, i diversos cellers del municipi, com el de Mas Eugeni o el Viníric, organitzen entre demà i dissabte una sessió de ioga en família entre vinyes o un vermut musical. A Empordàlia, a Vilajuïga, conviden el visitant alguns dies de setembre a “fer-se el most”. Dissabte al Mas Geli de Pals s’hi farà també una festa de la verema, i el Celler Espelt proposa participar en una verema “a l’antiga”: recollir el raïm a mà, transportar-lo amb les semals, trepitjar-lo amb els peus i gaudir d’un esmorzar de veremadors.

stats