07/10/2011

Bonica i pura contradicció

2 min

A la fira del llibre vell del passeig de Gràcia m'esperen les Cartes sobre Cézanne , de Rainer Maria Rilke. Sé que és el llibre de capçalera de tots els meus amics pintors. El compro. Hi trobo un detall de màxima actualitat: Cézanne s'enfureix quan algú construeix una casa que canvia la fisonomia del seu poble natal, Ais de Provença. Tanco els ulls. M'imagino l'iracund i solitari pintor naixent, creixent i vivint avui en qualsevol poblet dels nostres ex-Països Catalans: jo crec que o se suïcidaria o agafaria el bastó i el descarregaria sobre l'alcalde i els regidors del poble. Com que l'alcalde reincidiria en la usura, el bon pintor li esberlaria el crani, després vindria la policia, etc. Per sort per als alcaldes i els regidors d'Urbanisme, Cé zanne és mort. Com J.V. Foix, que es queixava del boom constructor-destructor dels seixanta i setanta al Sarrià vell en el seu llibre Mots i maons .

Com que les coses no vénen mai soles, dilluns llegia a La Vanguardia una entrevista al pintor i poeta Perejaume. Acaba d'escriure un llibre, diu, de boscos per a un públic de boscos. Es diu Pagèsiques . He recordat el cartell que va fer per a les Festes de la Mercè i que el govern municipal li va censurar: és un honor que només ell ha assolit. En aquell cartell, deia, no ho recordo bé, però venia a dir que els barcelonins hem esborrat del nostre cor la terra i la natura: ja no som pagesos, som burgesos en 4x4, i ja no estimem la llengua dels avis. Tot això que tothom sap i que el govern municipal va censurar.

El poeta i pintor inaugurarà el dia 11 d'octubre a la Pedrera una nova exposició, i el títol no té pèrdua: Ai Perejaume, si veies la munió d'obres que t'envolten, no en faries cap de nova! Que jo respondria: sisplau, no et permetis el luxe de callar, si no, ¿qui ens dirà les veritats de la natura i la terra?

Bonica i pura contradicció la de la seva obra.

stats