Torna la cita amb la moda catalana (i sostenible)

El 080 Barcelona Fashion se celebra des de dimarts i fins divendres al recinte modernista de Sant Pau

Des d’avui fins aquest divendres, Barcelona aspira a ser la capital de la moda catalana de la mà del 080 Barcelona Fashion, que se celebra al recinte modernista de Sant Pau. En aquesta edició, la moda sostenible tindrà un paper molt destacat donant visibilitat a diverses marques que aposten per reduir els residus que generen, reutilitzar plàstics per crear nous teixits o produir de forma local. Per a Marta Coca, project manager del 080, “la moda sostenible no és una tendència passatgera: ha vingut per quedar-se”. Coca explica que “els consumidors ja fa temps que estan conscienciats de la importància de la sostenibilitat i ara les marques s’han posat molt les piles per anar per aquest camí”, i apunta que les firmes “volen convertir aquesta aposta en un factor de diferenciació que els pot permetre entrar en un mercat en què puguin competir amb grans marques internacionals”.

Algunes d’aquestes marques internacionals que aposten per la sostenibilitat seran les convidades d’aquesta edició del 080. Concretament tres. La primera és la marca Marrakshi Life del fotògraf de moda de Nova York Randall Bachner, que és coneguda per adaptar elements del vestuari tradicional marroquí i traslladar-los a un estil modern i urbà. Tot amb mètodes de producció responsables i de baix impacte. La segona marca estrangera convidada és Nicholas K, també de Nova York, que aposta per la slow fashion amb teixits sostenibles i pràctiques ètiques i presenta peces minimalistes i atemporals, pensades per durar. L’última marca estrangera d’aquest 080 és l’argentina Nous Étudions, de la dissenyadora Romina Cardillo, que té una clara filosofia ecologista i vegana i ha col·laborat amb grans marques com Nike.

Marques fidels a la cita

A banda d’aquestes firmes internacionals, el 080 comptarà amb 24 marques catalanes, entre les quals destaquen alguns dels noms més fidels a la passarel·la, com Custo Barcelona, Antonio Miró, Brain & Beast, Menchén Tomàs, Lebor Gabala, Krizia Robustella o Txell Miras, que presentaran les seves noves col·leccions. En aquesta edició, seguint el fil que es va inaugurar l’estiu passat, el 080 vol apostar fort per la moda de bany i traslladarà a la façana marítima, al nou port Marina Vela, totes les desfilades de les col·leccions de bany. “En aquesta edició reforçarem molt aquesta aposta -explica Marta Coca-. Mentre que l’any passat vam tenir només dues desfilades a la platja, aquest any ja en tindrem cinc”, destaca.

Al llarg dels quatre dies que dura la cita veurem al costat dels dissenyadors veterans nous noms com el de Sonia Carrasco, una dissenyadora que ha treballat per a cases com Alexander McQueen o Céline i que ara ha fundat la seva pròpia marca, molt compromesa amb el medi ambient. Altres novetats seran All Sisters, la firma de banyadors ecològics de Patricia Caballero, que també aposta per la moda ètica i sostenible; Laura Vecino, que acaba de llançar el seu propi segell amb una aposta per l’artesania i també per la sostenibilitat; o Eñaut, amb propostes masculines minimalistes fetes amb teixits orgànics.

I, com sempre, la cita acabarà amb l’entrega de premis: el Premi Nacional al disseny emergent, que guardona el millor creador novell; el Premi Nacional a la millor col·lecció, al qual opten els dissenyadors i les marques que desfilen en aquesta edició que tenen una facturació per sobre dels 50.000 euros; i, finalment, el premi Modacc a la millor col·lecció de les marques exportadores.

Miriam Ponsa deixa la cita i vola sola

El nom de Miriam Ponsa ha estat lligat al de la 080 des del principi. La dissenyadora de Manresa ha estat una de les més fidels a la cita i per això va causar molta sorpresa quan es va fer pública la llista de participants i el seu nom no hi era. “He estat treballant en una col·lecció molt artística en què volia sortir una mica de l’esquema tradicional de desfilada i no em veia fent això a la 080”, diu Ponsa, que presentarà aquesta nova col·lecció dimecres a l’Antiga Fàbrica Damm, fora del 080. “M’he empoderat i he decidit independitzar-me”, afegeix la dissenyadora, que en aquesta ocasió farà servir com a models “dones reals, amb cossos reals, allunyades de la perfecció de les models de passarel·la”.

Ponsa lamenta que “el 080 cada cop té menys concepte artístic i més marques, hi ha menys propostes interessants i arriscades, i per això vaig pensar que no era el lloc per presentar-hi aquesta col·lecció”, diu. “No sé si hi tornaré o no -confessa-, però m’agradaria sentir-me més mimada per ells. Fa anys que jo i altres dissenyadors demanem poder fer coses més creatives i artístiques però jo veig que cada vegada és més estàndard”, diu. Des del 080, Marta Coca explica que estan “molt contents” per Ponsa i la seva nova aventura i nega que no hi hagi propostes atrevides a la passarel·la catalana. “Al 080 hi veureu col·leccions arriscadíssimes, és un paraigua que respecta totes les propostes”, assegura Coca, defensant el certamen.