La crònica de la nit a Barcelona en Comú: Un escrutini com una final de Champions

“Això és com la final de la Champions a la tanda de penals”, deia ahir el Jordi, simpatitzant de Barcelona en Comú, mentre seguia l’escrutini a la Fabra i Coats, on l’equip d’Ada Colau va passar la nit electoral. I és que els nervis amb què es va viure el frec a frec entre els comuns i ERC van fer que l’ambient a l’antiga fàbrica fos en alguns moments semblant al d’un camp de futbol, passant de l’alegria a la desesperació en qüestió de segons i esperant un miracle fins al final. Hores abans, l’equip de premsa feia broma dient que la nit seria llarga i asseguraven “Passi el que passi, tenim mojitos”, per intentar treure ferro a les primeres hores d’una nit que ja s’entreveia que seria molt llarga.

Vinguts d’arreu del món

Al bar, els primers que van demanar els mojitos en qüestió van ser membres de la BrigAda, gent d’arreu del món vinguts per donar suport a l’alcaldessa. Darrere la barra, els cambrers portaven samarretes vermelles amb la frase “L’Amor guanya l’odi”, un dels lemes de la campanya. Lucas Shapiro, un dels membres de la BrigAda, vingut de Nova York, recordava la victòria de fa quatre anys celebrada aquí mateix, a la Fabra i Coats. “Va ser un moment molt emocionant -deia- i estic convençut que Colau repetirà victòria perquè la seva és una nova manera de fer política, innovadora, feminista, més propera als ciutadans”. El seu pronòstic, però, no es va complir. La direcció del partit va passar els nervis pel frec a frec amb ERC lluny de la militància. Ada Colau, acompanyada per Gerardo Pisarello i Laia Ortiz, va seguir l’evolució de l’escrutini al primer pis de l’antiga fàbrica. Entre els militants es van veure algunes cares conegudes dels comuns, com Gala Pin o Ernest Urtasun.

Al tancament d’aquesta edició, amb el 95% escrutat, el Jordi feia que no amb el cap. “Això és molt dolent per a tots. És la fi de moltes polítiques socials, d’habitatge, de posar fre al turisme...” El partit s’acabava i la Fabra i Coats, al final, va emmudir.