09/01/2012

Leo Messi, el noi que val més or que no pesa

3 min

BARCELONA.El 1995 els responsables de la revista France Football van decidir que els jugadors nascuts fora d'Europa que juguessin en clubs del Vell Continent també podien aspirar a guanyar la Pilota d'Or, el prestigiós premi individual creat per la revista un llunyà 1956. Aquell mateix any periodistes de tot el món van passar a votar, i George Weah es va convertir en el primer no europeu que guanyava un premi que cada any tenia més pes mediàtic. El primer no europeu amb el permís dels argentins Di Stéfano i Sivori, que l'havien guanyat amb passaport espanyol i italià, i d'Eusebio, nascut a Moçambic però oficialment portuguès. Amb més jugadors aspirant a guanyar la Pilota d'Or, cada any era més complicat que el guanyador repetís. Fins que va arribar Lionel Messi.

L'argentí es pot convertir avui en el segon jugador de la història que guanya tres Pilotes d'Or de manera consecutiva. Abans només ho havia fet l'actual president de la UEFA, Michel Platini, que les va guanyar el 1983, el 1984 i el 1985. Platini, de fet, és dels que creuen que Messi la guanyarà i que no serà l'última: "Superarà el meu rècord de tres Pilotes d'Or", admetia l'exjugador de la Juve, que ha reconegut que el seu favorit és el noi de Rosario. Actualment, només tres jugadors han guanyat tres Pilotes d'Or, ja que dos holandesos, Marco van Basten i Johan Cruyff, també en van guanyar tres però no de manera consecutiva. Curiosament, l'extècnic del Barça és un dels pocs guanyadors d'aquest premi que defensa que enguany la mereix un altre jugador: Xavi. Van Basten, en canvi, considera que se la mereix Messi pel seu futbol i també "per la seva humilitat".

Des de l'any 2010 la Pilota d'Or s'ha unit amb el premi al millor jugador que havia creat la FIFA el 1991, cosa que encara dóna més valor a l'èxit de Lionel Messi. Aquell FIFA World Player el van guanyar tres cops dos jugadors que brillarien al Madrid, Zinedine Zidane i Ronaldo, tot i que cap de manera consecutiva. Llavors, aquest premi era escollit amb els vots dels capitans i entrenadors de totes les seleccions reconegudes per la FIFA. Ara Messi guanya premis amb aquests vots i els dels periodistes de France Football . Uns periodistes i entrenadors que tenen una opinió similar a la de molts dels jugadors que en el passat han guanyat la Pilota d'Or. Consultat pel diari ARA, Luis Suárez admet que li agradaria que Xavi Hernández guanyés la Pilota d'Or per deixar de ser l'únic espanyol que l'ha guanyada, però considera que segurament "la guanyarà Messi per l'any que ha fet, ja que ha marcat gols i ha decidit amb el seu talent".

L'anglès Kevin Keegan, guanyador del premi el 1978 i el 1979, deia fa poc que Messi ho té tot per guanyar perquè "és el jugador que els nens volen ser i els adults admiren". L'holandès Ruud Gullit el defineix com el jugador més "espectacular" i l'alemany Lothar Matthaus, guanyador el 1990, admet que cada dia el sorprèn més "tot el que pot arribar a fer". També l'italià Roberto Baggio, guanyador el 1993, s'imagina Lionel Messi guanyant el seu tercer premi consecutiu i en destaca el mateix que impacta Van Basten: "El seu caràcter humil i la seva perseverança per jugar millor de manera noble", cosa que el converteix en "un gran exemple per als joves", tal com declarava a una ràdio italiana fa no gaire.

Rivaldo, que va guanyar el premi el 1999 -una de les vuit Pilotes d'Or guanyades per futbolistes del Barça-, ho resumeix tot afirmant que Messi és "una llegenda". I afegeix: "Es fa difícil entendre com pot aconseguir ser tan regular jugant d'aquesta manera. Per això és el millor". I per això pot fer història avui amb la tercera Pilota d'Or consecutiva.

stats