Merkel lloa les reformes econòmiques de Monti
Els dos mandataris firmen la pau davant la premsa, després del xoc a l'última cimera europea. El president italià assegura que no demanarà ajudes al fons d'estabilitat
BarcelonaEl primer ministre italià, Mario Monti, ha rebut aquest dimecres la cancellera alemanya, Angela Merkel, en una reunió bilateral per analitzar els acords de l'última cimera europea, en què els dos governs es van enfrontar per les receptes de sortida de l'euro. Els dos mandataris han destacat la seva bona afinitat personal i la bona sintonia entre Berlín i Roma. "Merkel i jo treballem molt bé junts, perquè jo soc italià i ella alemanya, i els dos creiem en l'economia social de mercat", ha dit Monti.
L'italià ha subratllat la col·laboració industrial entre els dos països. "Els camps en què podem col·laborar són infinits, en un moment en què la UE necessita un nou impuls", ha dit l'italià. Monti s'ha mostrat disposat a "cedir sobirania per tenir instruments econòmics més eficaços" i ha recordat el seu compromís "amb la disciplina fiscal i pressupostària". També ha aclarit que Itàlia no haurà de recórrer al fons d'estabilitat per obtenir ajudes.
La cancellera alemanya ha dit que "cal superar les dificultats de manera conjunta" i ha recordat que Roma i Berlín són cofundadors de la UE. "Hem parlat de la gran quantitat de reformes que en un temps molt breu ha fet el govern de Mario Monti", ha declarat, però ha dit que "cal fer els deures per reforçar-nos als mercats mundials". Merkel ha parlat de compartir experiències en la lluita contra l'atur i ha dit que cal "fer més en el camp dels serveis" i per "millorar la capacitat competitiva i els índexs de creixement".
Els dos mandataris s'han reunit amb una delegació d'empresaris italians i han destacat les profundes relacions econòmiques entre Alemanya i Itàlia. Merkel ha recordat que el 40% de la seva producció es ven als mercats europeus.
La reunió ha estat la primera trobada de Merkel i Monti després de la cimera europea del 28 i 29 de juny, en què els dos mandataris van protagonitzar un xoc sobre la necessitat de posar en marxa els eurobons. Monti es va apuntar un triomf en aconseguir la compra de deute directe a través del mecanisme permanent d'estabilitat financera. Segons fonts properes a la negociació, el primer ministre italià va amenaçar de dimitir si no s'aprovaven els eurobons i Merkel li va contestar que "mentre visqui" Alemanya no ho acceptarà.
Abans de la trobada, Holanda i Finlàndia han anunciat la seva intenció de vetar aquesta decisió, però Brussel·les ha recordat que els acords de l'eurocimera comprometen tothom.