Internacional27/03/2019

Un grup crític amb Pyongyang reivindica l'assalt a l'ambaixada nord-coreana de Madrid

Contradiu el relat de la investigació, publicada dimarts, i assegura que no hi va haver violència

Ara

BarcelonaEl grup activista Cheollima Civil Defense (CCD), crític amb el règim de Pyongyang, ha reivindicat aquest dimecres l'assalt a l'ambaixada nord-coreana de Madrid del 22 de febrer. L'organització, que assegura que el règim de Kim Jong-un és una empresa criminal gegant, n'ha reivindicat l'autoria després que aquest dimarts l'Audiència Nacional hagi aixecat el secret de sumari del cas i hagi explicat que un grup de 10 persones, dirigides per Adrián Hong Chang –un ciutadà mexicà resident als Estats Units–, va entrar a l'ambaixada amb l'objectiu d'aconseguir material audiovisual que després hauria facilitat a l'FBI.

Cargando
No hay anuncios

"Les ambaixades de tot el món administrades pel règim actual de Pyongyang no són com les dels governs legítims que busquen ajudar els interessos de la seva nació i respecten les normes internacionals. Les ambaixades i les oficines del règim són centres de narcòtics il·lícits, i de tràfic d'armament, mitjans per promoure la propaganda d'un règim totalitari que sistemàticament comet crims contra la humanitat", explica el grup dissident a la seva web. "[Les ambaixades i oficines de Corea del Nord] són plataformes de llançament de ciberatacs i robatoris globals, assassinats i segrestos, incloses les famílies dels mateixos diplomàtics", continua el CCD, que ha negat que la seva incursió a l'ambaixada de Madrid fos un atac violent.

Discrepància de relats

"En contra del que s'ha publicat, no va ser un atac. Simplement vam respondre a una situació d'emergència a l'ambaixada de Madrid. Vam ser convidats a entrar-hi i ningú va ser lligat ni apallissat", han defensat en referència a les informacions sorgides arran de la publicació de la investigació. "Tots els membres de l'ambaixada van ser tractats amb dignitat i amb la precaució necessària".

Cargando
No hay anuncios

La investigació de l'Audiència Nacional diu, en canvi, que els assaltants "van començar a colpejar violentament els membres de l'ambaixada fins que van aconseguir reduir-los i immobilitzar-los". El mateix document també discrepa amb la versió del CCD quan assegura que no van utilitzar armes "per respecte a Espanya". Segons l'Audiència Nacional, es van utilitzar matxets, ganivets, barres de ferro i armes de foc simulades per intimidar el personal de l'oficina.

El CCD assegura que "no hi va haver altres governs involucrats o que fossin conscients" de l'operació, "ni va tenir relació amb la cimera de Hanoi" entre Corea del Nord i els Estats Units sobre desnuclearització que es va celebrar dies després.

Cargando
No hay anuncios

A més, el grup assegura que té "proves que donen veracitat" al seu relat i que no pot compartir més informació de moment per garantir l'anonimat dels seus membres i evitar convertir-los en objectiu del règim nord-coreà.

Això sí, els dissidents admeten el contacte mantingut amb l'FBI nord-americà, però l'acusa d'haver trencat l'acord de confidencialitat i d'haver posat en perill els integrants del CCD.