UxEE promet el Palau de la Música i el Teatre a la part alta d'Escaldes-Engordany

La ruta del romànic per la parròquia, proposta de Terceravia+Independents, mentre que el PS vol impulsar un viver d'empreses i Demòcrates rehabilitar el passeig del riu

T. Navarro / Ara Andorra
4 min
Els candidats d'UxEE davant de l'emplaçament del futur Palau de la Música i el Teatre. / T. N.

Escaldes-EngordanyUnió X Escaldes-Engordany (UxEE) ha presentat aquest dilluns el projecte del futur Palau de la Música i el Teatre, una de les dues propostes amb les quals busquen promoure econòmicament la parròquia. La número cinc de la llista escaldenca, Brígida Garcia, ha explicat que l'espai, amb una capacitat de fins a 500 persones, busca "donar l'oportunitat als artistes del país per oferir setmanalment espectacles de tota mena, com música, dansa o monòlegs". Complementàriament, oferiria "un programa atractiu per al turista que ens vingui a veure i pugui gaudir de l'oci a Escaldes", ha explicat Garcia.

L'edifici, ubicat a l'aparcament de davant de l'església de Sant Pere Màrtir, estaria compost per una sala a l'estil d'un 'piano bar' a la planta baixa, que es faria servir per a espectacles més propers amb el públic. Les plantes superiors estarien ocupades pel teatre, mentre que també es construirien tres plantes subterrànies on s'hi encabiria un aparcament amb el triple de places que el que actualment hi ha.

Preguntada per les infraestructures de les quals la parròquia disposa actualment, com la sala Prat del Roure, la número cinc ha apuntat que la nova sala de teatre donaria "un altre caliu, amb espectacles com els de tota la vida". Segons proposen, estaria destinada per "un públic a què constantment li agrada anar a veure espectacles", mentre que la sala Prat del Roure restaria per altres activitats, com per als esdeveniments de la festa major o d'altres actes que s'han dut a terme fins ara.

Emprenedoria

La candidatura del Partit Socialdemòcrata + Independents d’Escaldes-Engordany ha presentat les mesures per impulsar l’economia, i entre elles s’hi compta un viver d’empreses i diverses ajudes als emprenedors. “Tenim clar que és molt important que l’economia de la parròquia vagi bé, és tot un cercle: si tenim diners, l’economia funciona bé i també ens permet fer moltes més coses”, ha exposat la candidata a cònsol major, Rosa Gili.

Gili ha exposat que es vol crear un viver d’empreses amb el qual “facilitar uns locals perquè els emprenedors puguin començar, i sobretot els nous, d’una manera més fàcil i amb un servei d’atenció per ajudar-los”. A més, proposen exonerar de l’impost de radicació d’activitats econòmiques els nous emprenedors: el primer any al 100% i el segon al 50%, i pels joves emprenedors serien els dos primers anys al 100% i el tercer al 50%. A més, es permetrà el fraccionament en el pagament dels impostos pertinents. “Als nous emprenedors també pensem que els hem d’ajudar”, doncs “estem en una època que ens trobem amb gent de més de 50 anys que s’han quedat sense feina i és gent per qui pot ser difícil començar”, ha manifestat la candidata a cònsol major.

Més enllà dels emprenedors, Gili s’ha compromès a “treballar amb els comerciants de tots els barris" fent reunions per copsar les seves necessitats. Així mateix, des de PS+Independents d’Escaldes-Engordany es proposa embellir les diferents zones.

Les números 1 i 4 del PS+I d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili i Magda Mata i el suplent Ferran Goya. / PS

Ruta pel romànic

El cap de llista de Terceravia+Independents, Jordi Rubia, ha anunciat la voluntat de crear una ruta sobre l'art romànic "per donar a conèixer el nostre patrimoni, tant als visitants com als mateixos habitants de la parròquia". Rubia destaca que s'ha de donar "més importància al patrimoni que tenim, perquè se sàpiga qui som i quina és la nostra història". A més, tenen la intenció de reubicar l'exposició de maquetes del romànic, actualment a la tercera planta del CAEE, "al seu lloc original perquè les obres es puguin veure d'una millor manera".

Embelliment del passeig del riu

L’embelliment del passeig del riu és una prioritat de la candidatura de Demòcrates+Independents d’Escaldes-Engordany. Així ho ha garantit aquest dilluns el cap de llista, Miquel Aleix, que ha visitat la zona acompanyat de la número deu de la llista, Gemma Bofarull. El projecte taronja “no només inclou l’embelliment del passeig, sinó també dels edificis que donen al riu”, ha explicat Aleix. La idea és parlar amb els propietaris i arribar a un acord per rehabilitar les façanes, “i millorar la imatge" de la parròquia.

Aleix ha defensat que es vol convertir el passeig del riu en un “eix vertebrador per unir, a peu, el centre del poble amb Andorra la Vella”, tot seguint el curs del riu. El candidat a cònsol major ha recordat que és una zona molt transitada per joves, pares i mares amb nens petits, i gent gran. Per a aquest motiu, el projecte d’embelliment també contempla la millora de l’accessibilitat, per tal de substituir les escales actuals que superen el desnivell del passeig.

El número 1 de Demòcrates+Independents d'Escaldes-Engordany, Miquel Aleix i la número deu, Gemma Bofarull. / DEMÒCRATES
stats