13/09/2020

Acabarem perdent la por?

2 min

Les principals estadístiques internacionals inclouen les causes per les quals moren els habitants del planeta. Si agafem la primera setmana de setembre, observem que les malalties cardiovasculars causen deu cops més morts al dia que el covid; el càncer, cinc cops més; les malalties respiratòries, tres cops més. El covid registra una taxa de mortalitat del 0,6%, mentre que la de la grip normal estacional és del 0,1%. Tot i això, ja s’ha situat com una de les principals causes de mortalitat de l’any 2020: gairebé 6.000 morts al dia, el doble que els d’accidents de trànsit.

La pregunta és: a mesura que passi el temps, ¿deixarem de tenir por del covid i l’integrarem com un risc més de mort, entre tots els que tenim? El fenomen de la por del covid s’explica per aquests factors: 1. Perquè la seva aparició és recent; és a dir, és nou. 2. Perquè s’encomana molt fàcilment; és a dir, hi ha facilitat de transmissió. 3. Perquè no acabem de saber ben bé per què algunes persones el passen sense símptomes; és a dir, desconeixement. 4. Perquè encara no tenim fàrmacs específics; és a dir, manca de tractament. 5. Perquè als països desenvolupats no estem acostumats a morir ràpidament de causes infeccioses, com és el cas dels no desenvolupats; és a dir, manca de costum. Aquest darrer és important: fa gairebé un segle que no morim d’infeccions (el VIH ho és, però actua a poc a poc, no et mata en pocs dies). I això ho havíem oblidat. Aquest és el motiu pel qual als països no desenvolupats no tenen tanta por del covid.

De totes aquestes causes, amb el temps, no en quedarà cap ni una. Arribarà un moment que no serà nova, hi haurà pocs contagis, sabrem a qui afecta, tindrem medicació i tornarem a no morir d’infeccions.

Les persones tenim por de les coses desconegudes, la mare de totes les pors és no saber, no poder preveure. Els éssers humans necessitem creure que controlem el futur o les probabilitats. Vivim més tranquils si podem fer previsions, tot i que les nostres després fallin. Manca de costum i dificultat per preveure el futur. Això és tot el que ens passa, de fet. Perquè si et rentes les mans, portes mascareta i mantens la distància física, en realitat no has de patir tant.

stats