Acord a la UE per posar en marxa el certificat de vacunació aquest juliol

Els governs podran seguir imposant quarantenes i també PCRs, que no seran gratuïtes però rebran finançament europeu

3 min
Turistes passejant aquests dies a Calella de Palafrugell.

Brussel·lesEls ciutadans europeus tindran un certificat de vacunació comú per facilitar els viatges a partir del juliol. L'acord no ha sigut senzill, però finalment Eurocambra i governs europeus han pactat les bases d'aquest instrument. Es dirà Certificat Covid de la UE, tindrà forma de QR i recollirà tota la informació relativa a les vacunes administrades, proves PCR o presència d'anticossos. En la gran majoria de casos, les persones vacunades quedarien alliberades de tests o quarentenes, però en últim terme imposar aquestes restriccions, estigui o no immunitzada la persona que viatja, serà potestat de cada govern si ho considera necessari i justificat per motius epidemiològics.

La Comissió Europea va proposar al març la posada en marxa d'aquest certificat de vacunació per simplificar tots els tràmits que les persones que volen viatjar han de dur a terme a causa de la pandèmia del coronavirus. Des d'aleshores, governs i Eurocambra han estat negociant fins que aquest dijous han acostat posicions. L'Eurocambra exigia que la possessió del certificat alliberés els viatgers de quarantenes o restriccions de manera automàtica i també que les proves PCR fossin absolutament gratuïtes per evitar discriminació econòmica amb les persones vacunades. Els governs, però, han aconseguit matisar totes dues posicions. Es reserven el dret d'imposar restriccions (quarantenes o proves PCR) a les persones vacunades o en possessió del certificat, tot i que es comprometen a fer-ho només en casos molt justificats.

"La regla general és l'acceptació del certificat que obre la porta a la lliure circulació, i només de manera excepcional, en cas que la situació epidemiològica ho justifiqui, podran adoptar mesures excepcionals, que s'hauran de notificar 48 hores abans d'imposar-les", ha explicat el negociador de l'Eurocambra, Juan Fernando López Aguilar, que ha qualificat les negociacions "d'estressants" per la urgència de la mesura i ha criticat la reticència dels estats europeus a renunciar a la seva potestat d'imposar aquestes restriccions addicionals malgrat l'ús del certificat.

Les PCR no seran gratuïtes

Els europarlamentaris tampoc han tingut èxit en una de les seves grans reclamacions. Les PCR no seran gratuïtes, però la Comissió Europea es compromet a destinar com a mínim 100 milions d'euros de fons europeus per fer-les més assequibles, sobretot per a les persones que per motius laborals o personals viatgen de manera recurrent. L'acord implica que el certificat pugui entrar en vigor al juliol, després que el ple de l'Eurocambra ho ratifiqui la primera setmana de juny. "Fumata blanca", ha celebrat el comissari de Justícia, Didier Reynders, a través de Twitter.

El certificat serà gratuït, emès en paper o en format digital en les llengües oficials de cada estat membre, i tindrà una vigència d'un any, segons ha explicat López Aguilar, que s'ha mostrat esperançat perquè aquest certificat permeti que "aquest estiu no s'assembli al malson de l'estiu passat". Van ser governs com els de Grècia i Espanya els que van pressionar amb força per posar en marxa aquest instrument a escala europea, amb el clar objectiu de salvar la temporada turística d'aquest 2021, però altres governs s'hi mostraven reticents davant la lentitud de la campanya de vacunació i les incògnites sobre l'impacte de les noves variants. Finalment, els Vint-i-set hauran d'emetre aquests certificats de manera automàtica i gratuïta a les persones vacunades amb els fàrmacs aprovats a la UE i també a les no vacunades però que tinguin anticossos i PCRs fetes, i haurà d'estar en vigor al juliol, encara que hi ha un període de sis setmanes de gràcia perquè els governs puguin concloure tots els aspectes tècnics necessaris per posar-lo en marxa.

stats