Coronavirus

Espanya també diu adeu a les mascaretes al carrer, dijous que ve

El Govern estudia retirar-les ja dels patis escolars, un punt que no s'ha abordat encara amb el ministeri de Sanitat

3 min
Una dona caminant pel carrer amb mascareta.

BarcelonaLes mascaretes desapareixeran dels carrers dijous que ve. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat la retirada de la mesura en una entrevista a la Cadena SER, on ha confirmat que el canvi s'aprovarà dimarts que ve al consell de ministres. La previsió és que l'endemà mateix, dimecres, surti publicat al Butlletí Oficial de l'Estat perquè entri en vigor dijous. La supressió de la mesura als espais exteriors ja ha sigut avalada per les comunitats autònomes, tret del País Basc que s'ha abstingut en la votació, en el Consell Interterritorial de Salut d'aquest dilluns. “Era una mesura no farmacològica molt important al llarg de la pandèmia que vam recuperar perquè era molt eficaç com a efecte barrera, però també sabíem que la mantindríem el temps estrictament necessari, fins que els indicadors indiquessin que podíem actuar diferent”, ha justificat la ministra Darias.

Fonts del Consell Interterritorial han confirmat que només es recomanarà portar la mascareta quan hi hagi risc d'aglomeracions o en esdeveniments multitudinaris en els quals el públic estigui dret o no pugui mantenir la distància de seguretat de metre i mig quan s'estigui assegut. En aquest sentit, el Consell Interterritorial també ha augmentat els aforaments als esdeveniments esportius, que passa del 75% al 85% en recintes oberts i del 50% al 75% si són tancats. Ara bé, no es descarta la recuperació del 100% del públic a finals del mes de febrer. En aquest punt, Madrid i Andalusia s'han abstingut perquè rebutgen que encara hi hagi limitacions d'aforament.

La mascareta va tornar a ser obligatòria als carrers el dia abans de Nadal per l'augment desbocat de contagis a causa de l'expansió de la variant òmicron i de les aglomeracions als carrers. "Aleshores no sabíem quin seria el comportament d'òmicron des del punt de vista assistencial", ha admès la ministra. Ara, ha dit, la corba de contagis de la sisena onada s'ha doblegat: "Fa setmanes que veiem com els indicadors milloren cada dia. El nivell de circulació del virus ha minvat aproximadament un 30% i, amb tota la prudència, estem en fase de descens". L'anunci de Sanitat arriba després del polèmic debat de convalidació del decret que establia l'obligatorietat de la mascareta al carrer al Congrés de Diputats. El govern espanyol va incloure aquest punt en el text de revalorització de les pensions, un moviment titllat de "xantatge" per l'oposició perquè per tirar endavant l'augment de la prestació s'havia d'aprovar el manteniment de les mascaretes.

Mascaretes als patis de l'escola

Catalunya havia demanat la retirada de la mesura als espais exteriors perquè la considera "ineficaç", com també ho han fet la Comunitat de Madrid i Galícia, i de fet la Comissió Delegada per al covid del Govern abordarà demà dimarts la supressió de la mascareta als patis de les escoles, no als interiors, un punt que no s'ha tractat específicament a la interterritorial. Davant d'això, el departament de Salut portarà el tema de la mascareta a les escoles a la reunió de la comissió delegada del Govern perquè es pugui debatre al respecte.

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha insistit aquest dilluns que aquesta decisió és una decisió sanitària i hi ha encara una legislació estatal al darrera, si bé ell és partidari de fer-ho tan aviat es pugui. Segons el seu parer, seria una "fantàstica" notícia que es poguessin retirar perquè "no hauria de passar" que la normalitat arribés a altres situacions, com l'oci nocturn o els camps de futbol, i les restriccions continuessin igual als centres educatius. Aquest és un argument esgrimit també per

Acord amb AstraZeneca per a un nou tractament

La ministra Darias ha confirmat també que "al llarg del mes de febrer" s'espera que arribin a Espanya les primeres dosis de Paxlovid, la píndola antiviral desenvolupada per Pfizer que redueix en un 89% el risc d'acabar hospitalitzat o morir en cas d'infectar-se. A Itàlia, per exemple, aquest mateix divendres s'ha començat a distribuir el fàrmac, i s'ha convertit en el primer país europeu a administrar-lo.

En paral·lel, però, Darias ha anunciat un acord amb la farmacèutica AstraZeneca per comprar l'Evusheld, el seu tractament basat en anticossos que actua com una profilaxi preexposició al covid. Segons ha concretat, és un fàrmac ja aprovat per l'agència reguladora de fàrmacs nord-americana, la FDA, i que està indicat per a persones amb el sistema immunitari compromès que després de vacunar-se no aconsegueixen un nivell d'anticossos prou protector. Ara per ara, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) continua avaluant-lo.

stats