06/09/2019

Carta a Plácido Domingo: 'España Global el salvarà'

2 min
Carta a Plácido Domingo: 'España Global el salvarà'

No m'estranyaria que ara mateix el ministre Josep Borrell i la secretària d'estat Irene Lozano estiguessin tancats en un despatx redactant un nou informe d'España Global. Un document de setanta pàgines, que distribuirien a totes les ambaixades, i que tindria per objectiu defensar el bon nom de Plácido Domingo.

I és que el primer manament del bon patriota diu que qualsevol informació que arribi de l'estranger i que perjudiqui el prestigi d'un ciutadà espanyol es viurà com una agressió al conjunt del país, com una ingerència innecessària en els nostres afers interns, que haurà de ser immediatament combatuda, independentment de la veracitat de la notícia. ¿Qui s'han cregut que són per venir-nos a dir res? ¿Quins interessos obscurs els mouen, a aquesta gent que de matinada vol ultratjar Espanya i els seus mites?

L'últim cas, els dos reportatges de l'agència de notícies americana Associated Press –l'un el 14 d'agost i l'altre aquest dijous– que recullen els testimonis d'una vintena de dones contra Plácido Domingo per assetjament i abusos sexuals. El patró de resposta en aquest afer tan delicat és mimètic al que es va produir després de la resolució de les Nacions Unides que exigia l'alliberament dels presos polítics. Desqualificar els autors de l'informe i els de les denúncies; dir que Espanya és una gran democràcia i Plácido Domingo, com a bon espanyol, un seductor i no un abusador. Són reminiscències, encara, d'aquell franquisme autàrquic, que convocava manifestacions a la Plaza de Oriente per defensar l'orgull nacional contra l'hostilitat estrangera.

Tot això combinat amb el silenci mediàtic. No he vist que aquí cap mitjà de comunicació hagi seguit el fil de les acusacions d'Associated Press. Que jo sàpiga, ningú ha intentat entrevistar les dones que han denunciat l'assetjament, cap periodista ha intentat buscar altres casos que també poguessin afectar el tenor madrileny. Abans crearien una secció diària per on anessin desfilant, una per una, els 3.500 milions de dones del món que mai han estat, suposo, agredides per Plácido Domingo.

Hi ha una denúncia per abusos i assetjament sexual i la mà que es mira no és la de l'acusat. És una presumpta mà negra que hi hauria darrere les acusadores. I mira que és curiós perquè, com s'ha vist amb Blanca Fernández Ochoa, Espanya no té cap problema per enfonsar els seus mites, sempre que se'ls enfonsi ella sola. Forasters, sisplau, abstingueu-vos-en.

P.D. Veurem, al final, quines repercussions personals i professionals acabarà tenint aquest cas per a vostè, i si és una d'aquelles biografies que s'acaben espatllant als últims revolts, quan vas destacat i ja veus a tocar la línia d'arribada.

stats