Misc 24/02/2022

La méteo: cap de setmana més tapat i bastant més fred

La temperatura baixarà sobretot de dia. Demà tramuntana tornarà a bufar amb ganes

3 min

Avui no s'ha arribat als 20 graus enlloc, però alguns termòmetres s'han quedat a tocar d'aquest llindar. D'entre les màximes més altes destaquen els 19.9 ºC d'Aitona, els 19,7 de Santa Coloma de Farners, els 19,6 de Girona o els 19,2 de la Bisbal d'Empordà. La mitjana de les màximes s'ha enfilat fins als 15,3 graus, un valor més normal de principis d'abril que no de finals de febrer. Dissabte passat va ser l'únic dia de febrer en què al migdia va fer més fred del que tocaria per a l'època, tenint en compte que la referència són els últims dotze anys de dades.

Un canvi de temps farà que l'ambient del cap de setmana sigui molt més hivernal que el dels últims dies. Fixeu-vos com els mapes de diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la dels pròxims dies marquen valors entre 3 i 5 graus més baixos a partir de demà i sobretot dissabte. La baixada serà fins i tot més contundent al País Valencià. El cap de setmana gairebé no se superaran els 15 graus enlloc. De nit i a primera hora el descens no serà tan marcat, però igualment cal esperar un cap de setmana amb més glaçades que els últims dies.

A aquest ambient més hivernal hi contribuiran els núvols, que avui els models de previsió fan pensar que durant el cap de setmana seran més abundants del que semblava al principi, sobretot al sud de Catalunya. Demà serà un dia més enterbolit i s'escaparan algunes gotes al País Valencià. A les Terres de l'Ebre el temps també serà insegur, però si hi arriba a ploure seran només quatre gotes. No són descartables tampoc quatre gotes al voltant de Barcelona al migdia.

Dissabte els núvols i el temps insegur continuaran marcant el temps al País Valencià i el cel també continuarà molt tapat a la meitat sud de Catalunya. Com més al nord, més prims seran els núvols. Entre el Garraf i les Terres de l'Ebre és possible que hi arribi a ploure tímidament en algun moment del matí.

Diumenge el panorama podria ser bastant semblant, però fins i tot amb nuvolositat una mica més abundant en general. Les precipitacions se centraran al sud del País Valencià, on cap al final del cap de setmana podria arribar a ploure amb ganes. No és gens descartable que cap al final del cap de setmana també pugui ploure amb una mica de ganes a les Pitiüses, però en general a les Balears aquest canvi de temps deixarà poca cosa més que algunes brusques.

El vent també serà un factor que afavorirà la sensació de fred al principi del cap de setmana. Demà la tramuntana tornarà a bufar amb ratxes de més de 50 km/h a l'Empordà i a Menorca. Dissabte el vent d'entre gregal i llevant bufarà moderadament en altres llocs de la costa. A mesura que avanci el cap de setmana s'anirà apagant.

Es mourà alguna cosa la setmana que ve? Alguns models de previsió fan pensar que a partir de dimecres podríem entrar en un escenari de temps molt més canviant. No hi ha ara mateix cap situació clara de pluja a la vista, però sí que hi ha indicis que fan pensar que potser la setmana que ve no sigui tan seca com les últimes, i no és descartable fins i tot una situació de precipitacions més important cap al final de la setmana. Una esperança que caldrà seguir de prop els pròxims dies.

stats