Lliga Endesa
Misc 05/09/2017

L'amenaça d'abandonar l'ACB no és un 'farol'

Els cinc clubs d'Eurolliga reiteren al CSD la possibilitat de crear una lliga alternativa

i
àlex Gozalbo
2 min
Francisco Roca, amb els representants dels clubs de la Lliga Endesa

BarcelonaFrancisco Roca, president de l’ACB, ha aprofitat una reunió del departament arbitral de la Lliga Endesa amb els entrenadors i els directors esportius dels equips per fotografiar-se amb els representants dels clubs. Tot i que el passat 22 d’agost va anunciar una dimissió que serà efectiva al mes de novembre, el català ha intentat escenificar una imatge d’unió en plena revolta dels conjunts que disputen l’Eurolliga. El Barça, el Reial Madrid, el Baskonia, l’Unicaja i el València Basket amenacen d’abandonar la competició si no es redueix el número d’equips participants. Els seus dirigents estudien crear una lliga alternativa.

El secretari d’Estat per a l’Esport, José Ramón Lete, s'ha reunit aquest dilluns amb els cinc clubs díscols, que li van assegurar que la seva amenaça no és un 'farol'. Els representants dels equips de l’Eurolliga li van deixar clar que una competició amb 18 equips és inviable. La seva lliga ideal tindria 14 conjunts, però es conformarien amb una reducció a 16 participants. A més, exigeixen que el pressupost mínim creixi.

Els clubs díscols han encarregat un estudi jurídic per analitzar la viabilitat d’una nova competició i avaluar els costos econòmics de la seva marxa, preveient possibles reclamacions. El Barça, el Reial Madrid, el Baskonia i l’Unicaja es van aixecar el passat 9 de maig d’una reunió de l’ACB amb l’amenaça de crear la seva pròpia competició. Des de llavors, les reunions entre ells s’han repetit. L’última es va celebrar la setmana passada a Barcelona. El València Basket, que ha estat representat a la taula de treball per José Puentes i Esteban Gallego, forma part d’una comissió de treball formada pel CSD i els cinc clubs d’Eurolliga. L’objectiu és doble; treballar per trobar un model de viabilitat de l’actual ACB, però també explorar les opcions d’una competició alternativa en el cas que fos necessari.

De la Morena i Lete

"La divisió de l'ACB està arribant a una situació complicada, Hem d'apel·lar a la responsabilitat de tots perquè ens estem jugant el futur del bàsquet espanyol. Espero que els clubs d'Eurolliga no marxin de l'ACB, hi estem treballant. Si cal refundar l'ACB ho farem, però hem de buscar una solució", ha explicat Lete durant una entrevista a 'El Transistor' (Onda Cero).

La Federació Espanyola, que s'ha quedat fora de la comissió de treball, també creu tenir coses a dir. “No opinaré sobre si aquests clubs fan bé o malament, però òbviament, com a federació, no puc estar d’acord en que alguns clubs surtin de l’ACB. Com a federació, lluito per aconseguir un conveni de col·laboració amb l’ACB per poder assolir l’estabilitat institucional que necessitem per créixer”, va dir Jorge Garbajosa, president de la FEB.

Novetats arbitrals

Nacho Rodríguez i Sito Alonso han estat els representats del Barça Lassa a la reunió oficial organitzada per l’ACB. El tema principal ha estat l’explicació sobre les noves regles de joc establertes per la FIBA. Les novetats, que ja s’aplicaran durant aquesta temporada, fan referència a l’avançament il·legal (passes) i al canvi de criteri respecte a les faltes antiesportives. La direcció arbitral també va explicar als tècnics les modificacions de l’Instant Replay.

stats