Cultura
Misc 08/09/2020

Àngels Ponsa té com a missió "rescatar la cultura"

La nova consellera de Cultura de la Generalitat ha pres possessió del càrec aquest dimarts

i
Jordi Nopca
3 min
Un instant de la presa de possessió de la nova consellera de Cultura,  Àngels Ponsa

Barcelona"La cultura és un servei essencial i així ha de ser considerada a Catalunya", ha dit aquest dimarts al migdia, al Saló Sant Jordi del Palau, el president de la Generalitat, Quim Torra, en l'acte de presa de possessió de la nova consellera de Cultura, Àngels Ponsa. Torra també ha recordat que és "el quart pilar de l'estat del benestar, juntament amb la sanitat, l'educació i el sistema de pensions".

Després de prendre possessió del càrrec, Àngels Ponsa, fins ara directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, ha escoltat l'encàrrec del president, després que aquest agraís la feina a la consellera sortint, Mariàngela Vilallonga, a qui li ha tocat "pilotar la cultura en un moment doblement complicat, primer per la repressió i després per la crisi profunda motivada pel coronavirus". Per tant, cap retret en públic a Vilallonga, que després de ser destituïda va dir en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio que mentre era consellera Torra li havia demanat que cessés el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró. Vilallonga no va atendre la petició perquè va posar damunt la taula “un intercanvi de cromos” que no ha volgut revelar però que afectava càrrecs que Torra no volia fora de Cultura.

Situar la cultura al centre

"Cal rescatar la cultura. Cal situar-la al centre de les nostres vides. Sense ella seríem monstres", ha dit Torra. En aquesta operació de rescat i recuperació de la cultura que el president de la Generalitat ha demanat a Ponsa –tercera consellera de Cultura del govern de l'actual president, precedida per Vilallonga i Laura Borràs– hi ha tres eixos que ha remarcat: "En primer lloc, la cultura ha de ser una eina de cohesió social. Cal fomentar, en segon lloc, la participació de la ciutadania, respectant l'equilibri territorial. Finalment, cal donar suport a tot l'ecosistema cultural i creatiu, que el necessita especialment en el marc d'aquesta crisi".

Abans de desitjar-li "força i encerts", Torra ha elogiat "el coneixement del sector i l'àmplia trajectòria" de Ponsa. Llicenciada en història de l'art a la Universitat de Barcelona, ha estat professora a l'Escola Massana i secretària de la delegació d'Òmnium Cultural a Sant Cugat del Vallès abans de ser tinent d'alcalde en aquest mateix municipi per Convergència Democràtica de Catalunya (1995-2003), presidenta de la sectorial de cultura del partit des del 2008 i diputada al Parlament (2011-2017). Els dos últims càrrecs d'Àngels Ponsa previs a assumir la conselleria de Cultura han estat directora general de Cooperació Cultural (2018) i directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques (2019).

Reconvertir els pressupostos

Sobre si encara una etapa continuista o rupturista, Àngels Ponsa ha explicat avui en roda de premsa: "Sóc coneixedora i surto d'aquest equip i fa dos anys i mig que hi treballo". A més, ha destacat que alhora també treballarà "el moment difícil que provoca la pandèmia", i que també el reequilibri territorial és un dels objectius del seu departament: "Que el teixit cultural sigui arreu del país i no només en determinades zones", tot això "en un context de repressió", que li exigirà lluitar pels drets democràtics, ha subratllat.

Preguntada sobre la necessitat de fer augmentar els pressupostos de cultura, ha dit que ha de ser així i que "tot forma part d'un mateix projecte". La nova consellera ha assegurat: "Venim de reconvertir un pressupost que hem d'acabar reconvertint per poder tenir les eines necessàries per fer front a tot el que ens cau a nivell cultural".

stats