Misc 23/01/2020

L'anàlisi d'Antoni Bassas: « Calvo: "Alemanya ens va advertir que alguns tipus penals sonaven estranys"»

"Cada vegada que hem dit que el delicte de sedició era una antiguitat, i que sense armes no hi ha rebel·lió, estàvem dient el que ara, amb la boca petita, comença a dir el govern espanyol"

3 min

És molt interessant el que està passant amb aquesta proposta llançada pel govern espanyol de revisar el Codi Penal per rebaixar les penes pel delicte de sedició. El primer a parlar-ne, se’n recorden?, va ser el vicepresident Pablo Iglesias, que va preparar el terreny quan va dir allò que la justícia espanyola, quan ha sortit a Europa a demanar extradicions per sedició i rebel·lió, s’ha trobat que li han dit que no a Bèlgica, al Regne Unit, a Alemanya i a Suïssa.

Dilluns en va parlar el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en declaracions a TVE, on també justificava el canvi per adequar el Codi Penal espanyol als que hi ha per Europa. Pedro Sánchez: “Tota aquesta crisi ha demostrat una cosa: que tenim un Codi Penal que no correspon a l'època que ens ha tocat viure a Espanya. Que no tenim delictes homologables al que passa en altres països europeus. Però aquest serà un debat que s'haurà d'obrir al Congrés de Diputats”.

Esclar, la dreta i la ultradreta nacionalistes espanyoles, PP, Ciutadans i Vox, han dit que s’hi oposaran, al Congrés i al carrer, perquè rebaixar el delicte de sedició equivaldria a indultar Junqueras per la porta del darrere, perquè el canvi de llei penal l’afectaria de manera retroactiva, com sempre passa amb la llei que és favorable al sentenciat –és a dir, el Suprem estaria obligat a reduir les penes als presos polítics i fins i tot podria beneficiar els exiliats, als quals han volgut portar a Espanya per aquesta delicte–. O sigui, que Junqueras no estaria inhabilitat els 11 anys que li queden de compliment de la pena. Els tres partits nacionalistes espanyols i els seus cors mediàtics han dit que Sánchez planteja una reforma per complaure Esquerra, que això és una amnistia encoberta, que això seria la “reforma Junqueras”, i que Sánchez sigui valent i els indulti.

Vejam, és evident que el govern de Sánchez s’aguanta sobre una plataforma de suports al Congrés precària perquè està repartida, i és probable que si Sánchez estigués governant amb Ciutadans, com volia, o amb l’abstenció del PP, com pretenia, ara no estaria parlant d’això. L’actual govern espanyol necessita la distensió amb Catalunya. Però també hi ha un motiu de sentit comú: per més flamenca que es posi la justícia espanyola, la veritat és que dos anys i tres mesos després d’haver marxat de Catalunya, Puigdemont, Comín i pròximament Ponsatí són eurodiputats, i si ara fos el cas de demanar a Bèlgica i a Escòcia l’extradició de tots tres, és probable que les justícies d’aquells països tornessin a dir que no. Ja poden anar dient el PP i el neofeixisme parlamentari que això son pactes ocults amb Esquerra. Potser s’haurien de preocupar més de no quedar en evidència Europa. Per tant, després d’Iglesias i de Sánchez, ahir hi va tornar la vicepresidenta Calvo.

"Alemanya ens va advertir que alguns tipus penals sonaven estranys". Aquí ho tenen: cada vegada que hem dit que el delicte de sedició es va crear a Europa per poder empresonar manifestants i que avui, en l’època del dret a la manifestació, era una antiguitat, i cada vegada que hem dit que una rebel·lió sense armes és una contradicció, perquè sense armes no hi ha rebel·lió, estàvem dient el que ara, amb la boca petita, comença a dir el govern espanyol: anar per Europa parlant de sedició (ntx) “sonava estrany”.

Llibertat per als presos polítics, per als processats, per als exiliats. I que tinguem un bon dia.

stats