Misc 10/10/2019

L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘Destitueixin el general de la Guàrdia Civil’

"Què vol dir que “ho tornarem a fer”? Que tornaran a pegar a la gent indefensa? Que tornaran a perjudicar la imatge internacional d’Espanya? És inadmissible que un militar uniformat faci un discurs polític perquè, en democràcia, els discursos polítics els fan els civils. Per això sostinc que el general Garrido hauria de ser destituït"

3 min

L’acte amb què la Guàrdia Civil va celebrar el dia de la seva patrona, ahir a Sant Andreu de la Barca, va ser una provocació als més dos milions de catalans que dilluns vinent se sentiran condemnats amb la sentència del Tribunal Suprem. Si l’acte hagués estat un error, seria un despropòsit, perquè el primer manament d’un policia és mantenir la serenitat, i no abocar benzina al foc. I això és exactament el que va fer ahir la Guàrdia Civil a Catalunya. Però no és un despropòsit, és una provocació, perquè un acte com el d’ahir no s’improvisa. Els discursos, els convidats i les condecoracions, tot estava preparat per vanagloriar-se de la violència policial de l’1 d’Octubre i celebrar, anticipadament, les condemnes que vindran i donar-se el gust de posar l’independentisme i el terrorisme en la mateixa frase.

Especialment greu és el cas del general Pedro Garrido, cap de l’institut armat a Catalunya, que va tornar a dir “ho tornarem a fer”. El que veuran a continuació no és un discurs institucional. És un míting de Vox.

Què vol dir que “ho tornarem a fer”? Que tornaran a pegar a la gent indefensa? Que tornaran a perjudicar la imatge internacional d’Espanya? És inadmissible que un militar uniformat faci un discurs polític perquè, en democràcia, els discursos polítics els fan els civils. Fins i tot admetent que la Guàrdia Civil es pugui sentir ofesa perquè perquè el Parlament va votar una declaració perquè se’n vagi de Catalunya, el militar uniformat està obligat a guardar la més estricta neutralitat política. Per això sostinc que el general Garrido hauria de ser arrestat, castigat pel que va dir, si a Espanya el govern creu que els militars estan subjectes al poder civil. I ha de ser destituït. No es pensin que exagero ni un pèl. Mirin, l’any 2006 l’aleshores ministre de Defensa, José Bono, va ordenar l’arrest domiciliari del tinent general José Mena quan va fer un discurs sobre l’Estatut de Catalunya i les forces armades. Vuit dies el van tenir a casa. I el va acabar destituint.

A l’acte d’ahir, en un lloc ben visible hi havia el fiscal Zaragoza repartint abraçades i van condecorar la secretària judicial Montserrat Toro –la que el 20-S volia marxar de la seu d’Economia amb helicòpter– i la viuda del magistrat Ramírez Sunyer.

A part d’una provocació a la gent, el discurs del general Garrido és imprudent en un moment en què s’està coordinant amb els Mossos per la resposta a la sentència. Pensin que Garrido va arribar a presumir de les investigacions que poden portar el major Trapero a la presó, i ho va dir en presència del comissari en cap del Mossos, Eduard Sallent.

Quan es va acabar l’acte, la representació de la policia catalana se’n va anar. Mireu si estava justificat el seu disgust que la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, va anar a visitar la cúpula dels Mossos a la tarda per rebaixar la tensió. Doncs no, senyora delegada, amb una visita no n’hi ha prou. Garrido ha de ser destituït perquè no té el capteniment professional que un policia ha de tenir davant una situació com la que ens espera.

Així les coses, jo que fa dos dies creia que l’Estat havia après la lliçó de l’1 d’Octubre, reconec la meva ingenuïtat i avui els suggereixo que no caiguem en la trista provocació del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya.

Llibertat per als presos polítics, per als processats, per als exiliats. I que tinguem un bon dia.

stats