Misc 16/01/2019

L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘Detencions polítiques a Verges i Celrà’

¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

3 min

La Policia Nacional espanyola ha detingut aquest matí onze persones, entre les quals l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP. Entre els detinguts hi ha membres dels CDR de Girona.

La Policia Nacional ha confirmat a l'ARA que es tracta d'una operació contra "desordres públics". Quins? Durant les primeres hores d’avui no estava clar si es referien a aquella protesta contra la manifestació de Vox a Girona del dia de la Constitució, el 6 de desembre, i sembla que té a veure amb les manifestacions del primer aniversari de l’1 d’Octubre.

I atenció: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest matí que són detencions policials. Que no són detencions ordenades pel jutge (que està informat de l’operatiu) i que en un jutjat de Girona tenen oberta una causa amb un atestat policial “sense autor conegut” per l’ocupació de les vies de l’AVE de l’1 d’octubre de l’any passat.

La detenció de qualsevol persona és una decisió greu. La de dos alcaldes, encara més. Si, a més a més, no se’ls havia citat abans (i, per tant, no es pot al·legar que se’ls deté perquè no s’havien presentat davant la justícia); si, a més a més, se’ls deté per una presumpta responsabilitat en desordres públics que van tenir lloc fa més de tres mesos, a partir d’un atestat policial que la mateixa justícia diu que no té un autor conegut, es veu de tres hores lluny que aquesta actuació és política, que en les darreres hores al ministeri de l’Interior hi havia la necessitat de “donar un cop” a l’independentisme, potser per demostrar que el govern espanyol no està venut a l’independentisme com retreien les portades xenòfobes d’ahir que denunciaven una pluja de milions a Catalunya pels pressupostos.

En aquest punt, tampoc serà sobrer que recordem que l’any passat l’alcalde de Verges va ser denunciat per un presumpte delicte d'odi per la Fiscalia de Girona arran d'una punxada massiva de rodes el mes d'octubre del 2017. Sabater va explicar que sospitava que la Guàrdia Civil podia ser la causant de l'incident.

I caldria recordar que per Verges s’han passejat, de nit i amb la cara tapada, comandos que despenjaven llaços grocs i estelades. A part de la detenció a l’agost d’un tipus que va amenaçar amb un ganivet dos veïns de Verges, ¿ha passat res més? Què ha passat amb la denúncia que va presentar l’alcalde pels atacs nocturns?

Les detencions d’avui fan molta pudor de detenció política, repressió, mimetisme amb la lluita antiterrorista al País Basc d’anys enrere.

Quin error més greu de l’Estat, igual que els empresonaments, les presons preventives, el judici… Mirin, a Escòcia ja ha sortit la primera ministra a recordar que Escòcia va votar a favor de quedar-se a la Unió Europea i que és hora d’un segon referèndum. A França, Macron es disposa a governar preguntant als francesos coses com ara “Quins impostos caldria abaixar de manera prioritària?”, “Com podem fer una fiscalitat més justa i eficaç?”, “Són necessaris nous serveis públics?” Són preguntes que ja veurem com acaben, però almenys estan intentant donar resposta al malestar dels ‘armilles grogues’. A Espanya, què? ¿Tots indignats per dos milions de catalans que demanen pacíficament poder votar? ¿Tots al dictat del periodisme xenòfob? ¿Tots a les ordres de l’extrema dreta? ¿On són la modernitat i la capacitat política per solucionar problemes polítics? ¿Pedro Sánchez creu que pot solucionar res detenint alcaldes a partir d’un atestat policial d’autoria desconeguda per uns fets que van tenir lloc fa tres mesos?

Llibertat per a tots els empresonats, per als processats, per als exiliats.

stats