Coronavirus

Trilla: "Toca un estiu minimalista"

El cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia del Clínic diu que les restriccions són "encertades"

Ara
4 min

Barcelona"Repetiré el que vaig dir l'estiu passat: toca un estiu minimalista". És el consell del cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, que ha recomanat que les vacances serveixin per "gaudir i desconnectar" però sempre amb prudència, davant l'expansió de la pandèmia per Catalunya. "Família, desplaçaments pel territori, ser prudents i no estar amb grans grups", ha afirmat en una entrevista a l'ARA amb Antoni Bassas. Segons Trilla, l'estiu del 2021 "no serà el de les grans reunions de masses ni les grans 'juergas'". "Són vacances per llegir un llibre, fer esport, passejar i interaccionar amb els amics, però no gaires i de forma controlada", ha afegit.

Tot plegat quan l'Hospital Clínic viu en un "equilibri inestable" entre l'activitat ordinària i l'activitat covid. Si fins fa unes setmanes detectaven 14 o 15 positius al dia de 30 consultes covid que es produïen a Urgències, ara ja n'atenen més de 70 i la meitat o més són positius. "L'activitat ordinària aguanta, però no podrem fer la doble activitat perquè no hi ha prou capacitat. Ens apropem al fet d'haver de desprogramar coses per ingressar un nombre alt de pacients amb covid", ha alertat Trilla, que ha avisat que aquesta cinquena onada arriba en un moment en què el personal està "molt cansat després de 18 mesos de pandèmia i a punt de fer vacances".

L'endemà que el Govern hagi anunciat noves restriccions per frenar la pandèmia, Trilla ha lamentat que el rebot de casos "es podia haver vist a venir una mica més", tot i que ha admès que ningú s'esperava l'explosió de casos que hi ha hagut. "No pensàvem que el virus anés a 200 km/h", ha dit, i ha assegurat que en tots els anys que fa que treballa d'epidemiòleg mai abans havia vist "corbes de creixement tan verticals com la que hi ha hagut l'última setmana" a Catalunya. "És brutal", ha afegit. Les paraules són molt semblants a les que aquest dilluns va dir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon: “Em pensava que hi hauria un repunt, però mai aquesta explosió de casos”. 

Segons Trilla, les restriccions anunciades pel Govern -tot tancat a les 00.30h i un màxim de 10 persones a les trobades, entre altres- són "encertades". "Han sigut valents i han intentat equilibrar vida social i econòmica amb el repunt de casos. Hem de posar seny i prudència, afortunadament la majoria de casos actuals són lleus", ha assegurat. També ha dit que li consta que el Govern "està estudiant" com poder aplicar quirúrgicament el toc de queda, com ha fet el govern valencià per decretar-lo als municipis més afectats. "Espero que no faci falta aplicar-ho, però està bé tenir-ho a punt per si de cas", ha dit.

Colau demana "claredat" a la Generalitat

Precisament aquest dimarts, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que no vol fer polèmica amb les restriccions anunciades però ha demanat al Govern "claredat" i ha criticat que s'aprovi una mena de "toc de queda informal" traspassant als ajuntaments la responsabilitat de controlar-lo. "El terreny de la recomanació, amb una ciutadania cansada i hipersensible, és un terreny per a l'ambigüitat", ha afirmat a Catalunya Ràdio, i ha afegit: "Si hem de tancar les platges, volem saber com ho fem. Si no demanem el toc de queda, que la Generalitat deixi clar què es pot fer i què no". Colau també ha avisat que demanarà més presència dels Mossos per fer complir les restriccions: "No tenim mitjans suficients per controlar tot el territori", ha avisat.

Tot plegat, després que el Govern digués dilluns que les dades de la pandèmia són "pèssimes": aquest dimarts ja hi ha 1.058 persones ingressades pel virus als hospitals, 78 més que en el balanç anterior, i 209 estan a les UCI. Un de cada quatre d'aquests malalts greus té menys de 40 anys. A més, el departament de Salut ha declarat 8.423 nous casos de covid-19 confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l'inici en 730.116 en les últimes hores i cinc morts més. Mentre que la incidència acumulada a 14 dies segueix creixent -de 848,17 a 930,74-, així com la taxa de positivitat, que ja arriba al 18,5%, la velocitat de transmissió (Rt) ha baixat 39 dècimes i se situa en 1,54 i el risc de rebrot també disminueix 191 punts, fins als 1.399.

Per la seva banda, el grup d'investigadors BIOCOMSC ha alertat aquest dimarts que el nombre de casos setmanals detectats a Catalunya ja és el més gran de la pandèmia: per exemple, els positius entre els 50 i els 70 anys superen clarament els casos de Setmana Santa, els que es donen entre els 30 i els 50 estan en màxims històrics i la incidència en majors de 70 anys es manté baixa però ja es detecta una lleugera pujada, apropant-se al 5%. A més, el grup de la UPC ha alertat que, donada l'elevada positivització, la situació real és "pitjor" que la detectada. És per això que el BIOCOMSC ha fet una nova crida a protegir-se i ha insistit en evitar les trobades fora del grup habitual, fer-ho en grups com més petits millor i evitant interiors mal ventilats i fent ús de la mascareta en distàncies curtes i en interiors.

stats