Misc 06/09/2019

L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘Camps, Rackete i Guardiola al Parlament’

"Que el Parlament guardoni Camps i Rackete és un acte de justícia que apuja el llistó del país. I que Pep Guardiola en faci la glossa transporta el reconfortant missatge que allà, a l’olimp dels famosos, triomfadors i rics, hi ha ciutadans conscients i compromesos amb el país i amb el món"

2 min

Dimarts que ve, la vigília de la Diada, el Parlament lliurarà la Medalla d'Honor en la categoria d'or a Carola Rackete, capitana del vaixell ‘Sea Watch 3’, i a Oscar Camps, fundador i director de l'ONG Proactiva Open Arms. I ahir es va saber que Pep Guardiola, que va rebre la mateixa Medalla d’Honor el 2011, en farà la glossa i assistirà dimarts al Parlament.

La medalla a Rackete i a Camps és per "la tasca humanitària que porten a terme a la Mediterrània, on han salvat milers de persones d'una mort imminent i han ajudat a fer visible la tragèdia constant que té lloc a la mateixa mar que banya la nostra costa". La medalla els vol agrair "la dedicació i el compromís de totes les entitats i persones que treballen per salvar la vida dels que intenten fugir dels conflictes armats -que s'acarnissen de manera especialment virulenta en les dones i els infants-, de les persecucions polítiques o de la misèria econòmica dels seus països creuant la Mediterrània en embarcacions precàries".

L'activista alemanya Carola Rackete va portar 42 nàufrags al port de l'illa italiana de Lampedusa sense autorització al juny, una acció per la qual va ser detinguda, i posteriorment posada en llibertat. Oscar Camps va fundar Proactiva Open Arms l'any 2015 i es va haver de sentir, aquest agost, per part del govern espanyol, de la vicepresidenta Carmen Calvo, concretament que s’hauria d’enfrontar a una sanció perquè va dir que Oscar Camps “no té permís per rescatar”.

La frase, que perseguirà Calvo, és els súmmum d’aquesta insensibilitat dels governs, fins i tot els suposadament progressistes, com el del PSOE. Però si sembla una frase de Vox, o de Salvini, aleshores ministre de l’Interior d’Itàlia. En tenim alguna experiència: la llei està per sobre de tot, fins i tot del sentit humanitari. “No té permís per rescatar”, a part que contradiu les lleis del mar, ofèn el més mínim sentit comú. Explica-li a un nen que aquest vaixell serà multat per salvar vides de gent que s’ofega. Però quin mon és aquest? Camps va explicar a l’ARA a l’agost: “El nivell de violència que els migrants han patit a Líbia. Hem vist brots psicòtics, atacs de pànic, els que es llançaven al mar... Hi havia una noia de 17 anys que no va parar de plorar, un noi a qui havien disparat un tret a cada peu... La coberta de l’’Open Arms’ era la casa dels horrors”.

Per això, que el Parlament guardoni Camps i Rackete amb la Medalla d’Honor és un acte de justícia que honora la Cambra i apuja el llistó del país. I que Pep Guardiola en faci la glossa transporta el reconfortant missatge que allà, a l’olimp dels famosos, triomfadors i rics, hi ha ciutadans conscients i compromesos amb el país i amb el món. I ja ens convé.

Llibertat per als presos polítics, per als processats, per als exiliats. I que tinguem un bon dia.

stats