09/08/2019

Ningú es cuida del termòmetre de can Cottet

2 min

Avui, periodisme científic. Un termòmetre i unes acurades mesures a les botigues del centre de Barcelona. El Portal de l’Àngel serà el camp d’estudi. I, lògicament, si hom vol aparells de tradició i precisió per aquella zona anirà a l’Òptica Cottet, que llueix des del 1956 un gegantí termòmetre que ha sigut per a generacions de barcelonins un emblema, juntament amb la bandera comunista de la seu del PCC, que era al costat.

Oh sorpresa! El termòmetre Cottet no funciona. Pregunto a una dependenta. “Fa dos o tres dies que no va”, explica. “D'ençà que l’edifici l’ha comprat una immobiliària, ara no hi ha ningú en tot l’immoble i suposo que ningú no s’encarrega del termòmetre”.

L’Òptica Cottet, que era des del 1902 al Portal de l’Àngel, es trasllada aquest estiu a la rambla Catalunya. La immobiliària valenciana De Andrés Puyol ha comprat l’edifici, diuen que per fer-hi un hotel. El president de l’òptica, Javier Cottet, havia declarat a la premsa que el Portal de l’Àngel ja només era un lloc per a turistes i que es traslladen a la rambla Catalunya perquè els vegin els indígenes que puguin necessitar ulleres graduades. Això vindria a confirmar el destí de Barcelona com una ciutat amb separació segons origen. Zones bones per a guiris, zones normals perquè hi puguin dormir els guiris i, si queda lloc, zones per als antics residents que no generen valor afegit ni donen imatge cosmoglobita.

A la Cottet estan liquidant el gènere i de termòmetres només en tenen un d’aquests de paret de cinc euros. El compro. A l’exterior i al sol, la temperatura arriba als 34º. Anem a El Corte Inglés. Qui conegui l’establiment recordarà la sensació d’ou escaldat que li queda al cos: 24º. Deu graus menys de cop així que travesses el llindar. Però la ciència no pot ser poruga i em poso sota el raig de l’aparell de la quarta planta. Gairebé dos graus menys: 22,8º. Allà on venen biquinis, ves per on.

Segons l’Agència Internacional de l'Energia, al món funcionen 1.600 milions d’aparells d’aire condicionat. I encara rai que el bon Déu va fer que a la meitat del planeta ara mateix sigui hivern. Es veu que el 2050 la quantitat d’electricitat necessària per refrigerar serà la mateixa que avui necessita la Xina per a tot el que té d'elèctric.

Movistar fot un cop a l’entrar, però dins la cosa és normaleta: 26,9º. Sabateria Casas, 25º, igual que al Decathlon i a Hamburg, la ciutat.

En el món del periodisme, els estius eren per parlar de notícies curioses, del llac Ness i de Gibraltar (28º ahir). Però aquest estiu, entre la dieta de l'ONU, el viatge en veler de na Greta Thunberg i els rècords de temperatura, les vacances esdevenen una mena de quaresma climàtica, plena de planys i penediment per les frigories malbaratades.

Cap a casa, fem un cerveseta a l’Ateneu (29º). Parem a la botiga Soul del carrer Canuda, de roba ciberpunk. Refrigerada per ventilador: 32º. El termòmetre de can Cottet es veu que està catalogat i diuen que no el podran despenjar. Però serà només un element turístic. Perquè els guiris vegin, igual que els llamàntols, com es couen en temps real.

stats