15/12/2020

Unes eleccions en què el Barça s'hi juga massa

3 min
Joan Laporta posa per a l'ARA al seu despatx professional.

BarcelonaLes eleccions del Barça solen tenir un cicle vital semblant. Una arrencada en què, de tant en tant, entre tatuatges i candidats estranys, semblen una fira, i una segona fase en què els aspirants a la presidència s’ho juguen tot en duels cara a cara. Però aquestes eleccions són diferents. Els plans de molts candidats han saltat pels aires, entre la dimissió de Bartomeu, les eleccions al gener i el covid-19. Projectes que feia mesos que es cuinaven s’han espantat i el que fa més de temps que hi treballa, Víctor Font, ha vist com l’escenari electoral que tenien al cap no existeix. Fa mesos tothom donava per fet que les eleccions serien l'estiuvinent, amb Font, Laporta i un candidat amb el suport de la junta de Bartomeu. Però el continuisme no existeix. Ni tan sols Vilajoana i Rosaud, que en formaven part, volen reivindicar el llegat d’una junta que ha endeutat el club. El duel electoral, doncs, sembla destinat a enfrontar dos homes que fins fa poc compartien bàndol, el dels crítics de Bartomeu. Laporta i Font. Sense descartar una tercera via, perquè gent com Freixa, Farré, Benedito i Fernández Alà piquen pedra, cadascun amb el seu estil. Tot pot passar, al Barça, però dins les candidatures l'escenari amb què es treballa parla de dos grans favorits ara mateix.

Font, amb la seva particular marató. Anys de feina per enllestir un projecte i presentar-lo als socis. Laporta, amb una cursa final, perquè no li cal cap mena de presentació. Ara, seria bo que un cop es passi el tall, el debat entre els candidats permeti als socis fer-se la idea de com es podrà sortir de la crisi. Les eleccions del Barça, com les polítiques, solen estar plenes de promeses que són ben difícils de complir. En un context de crisi com aquest, potser caldria acceptar que serà difícil guanyar diners, reforçar la plantilla, renovar Messi, crear noves seccions i potenciar les actuals, perquè la junta entrant haurà de prioritzar retornar els deutes que ha deixat l’anterior.

Qui millor ho ha explicat és Font, de moment. Ha parlat de l'estructura del club, de vies de negocis, de vot electrònic. Però l’empresari també ha comès una errada molt greu, incorporant i acomiadant en tan sols tres hores Jordi Majó, quan va descobrir, horroritzat, les seves piulades a les xarxes.

En canvi, Laporta ha marcat el primer gol per l’escaire de la campanya, amb la seva publicitat a Madrid, que ens parla del seu caràcter ambiciós. Del debat entre Font i Laporta, però, serà interessant anar més enllà de Majó i anuncis a Madrid. I veure com tenen pensat aixecar un club que poden trobar fet miques, tal com ha respost Font amb un vídeo a les xarxes. El sol fet de respondre a la publicitat de Laporta però, demostra l'encert de l'arriscada publicitat de l'expresident, qui ha començat la campanya en forma.

De valor en tenen, tots els que aspiren a la presidència. Font ja ha explicat una bona part del seu pla amb detall. I Laporta està en forma, sense por de res. Tant de bo que, d’aquestes eleccions, en surti un debat ric en idees per ajudar un club que ara mateix pateix. A les eleccions, el Barça s'hi juga massa, tal com els dos havien advertit els darrers mesos. El club s'hi juga poder continuar sent gran o patir anys de penúries. Caldrà un bon debat sense oblidar, guanyi qui guanyi, que el futur president no va ser qui va deixar el club en aquest estat.

stats