BARÇA
Misc 27/08/2020

Bartomeu no fa canviar d’opinió Messi ni oferint la dimissió

El president faria el pas si el futbolista diu obertament que el problema és ell

i
Toni Padilla
4 min
Una publicitat amb la cara de Leo Messi al Camp Nou.  Bartomeu encara no ha pogut parlar personalment amb Lionel Messi.

BarcelonaLionel Messi i el Barça han convertit el futur de l’argentí en una partida de cartes que anirà per llarg. Les cartes són sobre la taula, però encara no s’han descobert totes. I el club es pregunta si Messi va de farol, o realment els seus advocats li diuen que podria marxar al Manchester City sense negociar la seva sortida, aplicant una clàusula que el club dona per caducada. Bartomeu contraataca filtrant a la premsa que estaria disposat a dimitir si Messi diu públicament que el problema és ell, el president. I l’argentí podria trencar el seu silenci en breu. La partida d’escacs segueix. I ara, li toca al jugador moure peça.

La lluita que trenca el cor del barcelonisme es decideix en converses entre advocats i assessors legals. En filtracions i missatges utilitzant la premsa, tot esperant el moviment de l’altra part. De fet, passen els dies i l’únic portaveu oficial que n'ha parlat és el director esportiu Ramón Planes. Messi calla. Bartomeu també. Un ja ha dit que se'n vol anar. I l’altre, que ha excel·lit en l’art d’aferrar-se al poder, insinua que estaria disposat a plegar per evitar que l’argentí se'n vagi. Una operació que, això si, evitaria la dimissió en bloc d’una junta que vol exhaurir mandat per deixar endreçat el club en termes econòmics, no fos cas que la pròxima junta tingués la temptació d’iniciar una acció de responsabilitat en contra seva, tal com va votar a favor el mateix Bartomeu quan era vicepresident de Rosell, l’any 2010.

El burofax de Messi, últim episodi d’una guerra freda entre els directius i els jugadors, amenaça de trencar el barcelonisme encara més. Les dues parts, de fet, han recorregut a consultes amb bufets d’advocats externs per intentar imaginar què passaria si Messi se n'anés al Manchester City en pocs dies, sense el permís del club. Les dues parts consideren que el cas acabaria als jutjats, on no es resoldria fins d’aquí uns anys, quan potser Messi ja s’hagi retirat. Però ni el jugador ni el club volen arribar fins aquí. Fonts consultades per l’ARA dins el club expliquen que, en aquest context, la lògica seria arribar a un acord. Però en el futbol, la lògica no sempre és present.

Al Barça els fa por que la FIFA permeti a Messi anar-se'n al City de manera unilateral, encara que no hi hagi cap acord. En cas de conflicte relatiu amb operacions de mercat, tant a la FIFA com a la UEFA es prioritza el dret del jugador per poder continuar jugant mentre s'espera una resolució legal, motiu pel qual l’entorn de Messi explica que segurament, si l’argentí fitxés pel City, podria jugar a la Premier al cap de poques setmanes, encara que el Barça cridés als quatre vents que es tracta d'una operació il·legal. I encara que, amb el temps, un jutge donés la raó al Barça, que insisteix que l'única manera de perdre l’argentí, ara mateix, seria que un club pagués els 700 milions de la clàusula.

Un grup d'aficionats es manifesta contra Bartomeu a les portes del Camp Nou

Messi, en canvi, defensa que la clàusula que va incloure al seu contracte el 2017, segons la qual pot abandonar el Barça de manera unilateral al final de cada temporada, és aplicable tot i que el contracte digui que la data límit per anunciar-ho és el 10 de juny. Com que el covid-19 ha alterat el calendari, els Messi hi veuen una escletxa legal. Al Barça, la possibilitat de veure ja la setmana vinent com el Manchester City envia els papers confirmant el fitxatge amb Messi espanta. I el club viu dividit entre els qui consideren que en aquest cas la millor solució és una sortida amistosa i els qui volen fer mans i mànigues per no perdre el jugador, que dimecres a la nit va sopar amb Luis Suárez. El City també estaria disposat a negociar, pagant una xifra superior als 150 milions si cal i incloent-hi jugadors que poden interessar al Barça, com el central Eric Garcia, el lateral Angeliño i el davanter Gabriel Jesús. I, tot plegat, mentre uns altres clubs, com l’Inter i el PSG, pregunten al pare de Messi per la situació, per si de cas.

L’un o l’altre

A pocs dies de la tornada als entrenaments, quan Messi es posarà a les ordres de Koeman en espera de trobar la manera de sortir del club, el pols continua. I com que l’argentí no agafa el telèfon a Bartomeu, aquest li ha fet arribar un missatge a través dels mitjans de comunicació: si cal, plegarà ell però amb condicions. Una, que Messi digui obertament que el problema és ell i que es quedi. I una altra, que la junta acabi el mandat. Bartomeu podria passar a la història com el president que va perdre Messi. O com el que va haver de plegar per no perdre un jugador que podria trencar el seu silenci ben aviat. Aquest segon escenari però, tampoc disgustaria a Bartomeu. Hauria salvat el final del mandat i hauria aconseguit que tot plegat sembles un assumpte personal entre el jugador i ell. Quan Messi desconfia de tot el projecte. No només del president.

stats