03/01/2021

Quan ser dona hauria de ser irrellevant

2 min
Rudy Gay i Becky Hammon

Vaig compartir equip amb Becky Hammon durant tres mesos. L’any 2009 s’estava acabant i el Ciudad Ros Casares València va fitxar-la amb un contracte temporal com a alternativa als problemes físics d’Amaya Valdemoro. La nord-americana va arribar amb el cartell de jugadora de primer nivell mundial i va ajudar a aconseguir el títol de la Copa de la Reina a Saragossa. Però el que més ens va impressionar d’ella no van ser les seves habilitats sobre el parquet sinó la maduresa amb què es defensava fora de la pista. Cansada de ser tractada amb excessiva protecció pels clubs en què havia estat, la base va trigar ben poc a fugir de l’aixopluc logístic que li oferia l’entitat per organitzar-se la vida a la seva manera.

Hammon va coincidir a València amb Carme Lluveras i Anna Montañana, dos dels pocs exemples que van aconseguir obrir-se camí en el bàsquet masculí. La vinculació de la jugadora amb València va ser curta perquè, quan va veure que l’encaix en l’equip no era el que tothom havia imaginat, va proposar liquidar el seu contracte. “No cal que us gasteu tots aquests diners en mi”, va sentenciar mentre proposava la seva desvinculació. No era la primera vegada que feia un canvi de rumb. Un parell d’anys abans, quan no va ser seleccionada pels Estats Units per disputar els Jocs Olímpics de Londres, Hammon no va dubtar i es va nacionalitzar russa per no perdre's el gran esdeveniment esportiu que es disputa cada quatre anys. Traïdora va ser l'adjectiu més suau que va sentir. “No espero que tothom m'escolti o m'entengui”, va respondre amb la consciència ben tranquil·la.

Fa dos anys els Milwaukee Bucks van estudiar fitxar-la com a entrenadora principal, però al final van canviar d’opinió i Hammon va seguir com a ajudant dels San Antonio Spurs, franquícia amb la qual l’altre dia es va convertir en la primera dona a dirigir un partit oficial de la NBA. L’expulsió de Gregg Popovich va provocar un moment mai vist fins ara. “No la vam contractar per fer història, s'ho va guanyar i és meravellosa en el que fa. Que sigui dona hauria de ser irrellevant. Entenc que per a moltes persones signifiqués una sorpresa. Però ella té moltes habilitats i podria desenvolupar amb facilitat les tasques d'un entrenador de la NBA. Ni tan sols he de dir-ho, això. Hi ha dones en cada àmbit laboral, ja sigui de govern, ciència, tecnologia, aviació o el que sigui, que fan alguns treballs igual o millor que molts homes. Això és un fet. El seu futur és brillant”, va sentenciar Popovich. Ras i curt.

stats