ENTREVISTA
Misc 24/09/2020

Bernat Solé: “El departament estava dolgut i ferit i, per tant, ha calgut un esforç d’empatia”

Entrevista al conseller d’acció exterior, relacions institucionals i transparència

i
Antoni Bassas
3 min

BarcelonaBernat Solé va ser el primer conseller de la història de la Generalitat a prendre possessió telemàticament (el 22 de març passat).

¿Ha pogut fer algun viatge a l’exterior en la situació actual?

Sí, vam estar a Brussel·les a la seu de la nostra delegació de la Unió Europea i també hem estat a Milà.

Però d’activitat diplomàtica m’imagino que molt poca.

De telemàtica sí que se’n fa.

Porta a la solapa la insígnia de l’agenda 2030 de les Nacions Unides, que fixa 17 objectius i 169 fites, que inclouen el desenvolupament social, l’economia, el medi ambient, la pau, etc. Què s’ha fet a Catalunya?

En primer lloc, identificar la necessitat d’avançar cap a aquesta agenda. A partir d’aquí, prendre consciència que hem de ser tots els agents de la societat els que ens hem de posar d’acord, i finalment un pla nacional per a l’assoliment dels objectius.

Catalunya està avaluada comparativament amb altres territoris de la UE. Com estem?

Estem molt bé, però això no vol dir que no haguem d’avançar encara més. Catalunya és un referent a nivell tecnològic, a nivell d’innovació i a nivell d’investigació, i ho hem pogut veure amb la gestió del covid-19.

¿El Govern té previst presentar lleis per tirar endavant els objectius?

Aquests objectius el que fixen són uns llindars, uns criteris per anar assolint. I per arribar-hi cal legislar. En tot cas, és al Parlament o al Govern, que els correspon.

Amb el covid, alguns índex deuen haver retrocedit. Per exemple, la pobresa infantil.

Sí, és evident, hi ha índexs que s’han reduït a causa del covid. Per exemple, la retribució inferior de 6.500 euros l’any que reben de menys les dones de mitjana respecte als homes. La igualtat és un dels objectius.

Han anunciat noves delegacions de la Generalitat al Japó, el Senegal i Austràlia. Quan estaran en marxa?

Esperem que en els propers mesos. Ara el que cal és acabar de lligar tota la documentació necessària i arribar a l’acord de govern.

¿Encara hi ha catalans penjats pel món a causa del covid que vostès estiguin ajudant?

Els casos que tenim estan en una situació controlada. Es va fer una feina molt bona treballant set dies a la setmana per garantir que tothom estigués en bones condicions per fer possible el retorn [a Catalunya].

¿Van millor les coses amb Arantxa González Laya, la ministra d’Exteriors espanyola, que com anaven amb l’inefable Josep Borrell?

És una relació de respecte. Aquesta setmana hem parlat per demanar-li el compromís amb la situació que hi ha a Lesbos. Ens hem ofert per acollir joves menors que estan en una situació complicada.

Bernat Solé: “El departament estava dolgut i ferit i, per tant, ha calgut un esforç d’empatia”

¿Li posen traves ara des del govern espanyol per fer els actes d’acció exterior de la Generalitat?

Nosaltres tenim clar que Catalunya disposa d’una llei d’acció exterior i això ens permet fer acció exterior. Expliquem Catalunya en tota la seva globalitat i això també passa per explicar el conflicte polític.

¿Funció Pública ha arribat a les conclusions encertades quan apunta que el conseller Bosch va encobrir el presumpte assetjament sexual de Carles Garcias a diverses treballadores d’Exteriors?

Jo no soc qui per valorar l’informe. El que puc dir és que he imposat tolerància zero i hem treballat intensament perquè les persones que van ser víctimes recuperessin la confiança i se sentissin protegides.

¿Estava molt tocat l’ambient al departament quan vostè va arribar?

Estava dolgut i ferit i, per tant, ha calgut un esforç d’empatia, d’escoltar les persones, de no assenyalar a ningú. I posar eines que garanteixin la confiança. Hem treballat per implementar unes bústies anònimes per garantir que la víctima pugui comunicar aquests casos d’una manera directa i àgil.

¿Ha iniciat algun tipus d’investigació interna per saber si hi ha altres irregularitats de l’època anterior?

Si no en tinc evidències no tinc per què iniciar una investigació, i ja hi ha els mecanismes que comentava.

Té la impressió que ja ha girat full?

Girar full vol dir amagar el que ha passat. Al contrari: hem d’arribar fins al final, i si s’han d’assumir responsabilitats que s’assumeixin.

La probable inhabilitació del president Torra posarà el focus en el vicepresident Aragonès. ¿Serà com un president en funcions?

En cap cas ningú ve a substituir ningú. Al contrari, el que hem de fer durant aquest temps, durant aquests mesos, és mantenir-nos com més forts millor per gestionar aquesta pandèmia i intentar reduir al màxim aquesta interinitat i, per tant, arribar a un acord de país.

I les diferencies entre ERC i JxCat?

Ens uneixen més coses que no pas ens separen, i jo intento posar-ho en valor. Tenim una gran responsabilitat en un moment que serà recordat malauradament per aquesta pandèmia, però que també ha de ser recordat pel sentit de responsabilitat que tenim com a país.

stats