Els blaugranes han intentat reaccionar al segon temps, però els de Setién han sigut millors

Albert Nadal
3 min
Messi, lamentat-se contra el Betis

BarcelonaUn entrenador amant del futbol de Johan Cruyff va amargar el retorn de Leo Messi al Camp Nou. Així com al Barça cada cop que s’obre una finestra del mercat de fitxatges sonen noms de futbolistes musculosos com Paul Pogba, el Betis de Quique Setién va recordar en un estadi on no fa tants anys es va practicar segurament el millor futbol associatiu que es recorda que la intel·ligència pot ser més forta que unes cames llargues i veloces. El conjunt andalús va fer una primera part memorable i al segon temps va saber alternar registres i viure del contraatac per acabar imposant-se 3-4. Malgrat la derrota, el Barça encara l’aturada de seleccions líder.

Feia temps que no passava pel feu blaugrana un equip capaç d’empetitir el conjunt català amb les seves mateixes armes. Els primers 45 minuts del Betis van anul·lar els d’Ernesto Valverde, van ser una oda al futbol i van obligar el tècnic basc a buscar una reacció al descans que va quedar a mitges. Un doblet de Messi i un gol del revulsiu Arturo Vidal no van aconseguir capgirar un partit en què el Betis va ser l’equip dominador. La d’ahir va ser la primera victòria bètica al Camp Nou del segle XXI i la primera derrota del Barça a la Lliga al Camp Nou des del mes de setembre del 2016.

En definitiva, una tarda per reflexionar en què Valverde no va voler admetre que el Betis va ser superior, però sí que va acceptar que el seu equip havia regalat el primer temps i que això va condicionar la resta del partit: “Tot s’ha decidit a la primera meitat”. Després de passar pels vestidors, al segon temps el partit es va convertir en un intercanvi de cops en què el Barça va poder escurçar distàncies en un primer moment gràcies a un llançament de penal de Messi. Lluny de practicar el seu millor futbol, els blaugranes vivien de la rauxa i l’empenta per intentar capgirar el marcador.

Un Barça a remolc recorre al físic

Aquest va ser l’antídot que va voler aplicar Valverde, fent seure Arthur al descans i donant entrada a Arturo Vidal per guanyar en “intensitat i arribada”. El xilè va aportar electricitat i gol a l’equip, però fa mal imaginar-se un Barça a remolc i que hagi de recórrer a futbolistes físics per capgirar partits en què el rival t’ha superat amb les teves mateixes armes. Unes armes amb les quals, no fa tant, el Barça meravellava Europa.

L’empenta mostrada pels blaugranes al segon temps no va servir per canviar el signe del partit, malgrat que el Barça va lluitar tot el que no havia lluitat a la primera part. El gol de Messi, que era l’1 a 2, va tenir rèplica amb una diana de Lo Celso, que va trobar l’espai suficient a l’àrea blaugrana per connectar un xut potent però centrat que va sorprendre Ter Stegen. L’alemany, impecable en altres aturades al llarg del partit, va veure com la pilota se li esmunyia de les mans.

Amb el Barça llançat a l’atac i amb Piqué començant a buscar l’èpica amb excursions a l’àrea rival perquè els minuts cremaven i les opcions de remuntar s’esvaïen, el Barça va trobar un bri d’esperança en un gol d’Arturo Vidal a passada de Munir, que havia entrat al terreny de joc en el lloc de Malcom.

Poc després les ànsies de remuntar es van veure truncades per l’expulsió d’Ivan Rakitic, que va veure la segona groga del partit per frenar un contraatac del conjunt andalús i que no podrà jugar contra l’Altètic de Madrid. Quedaven només deu minuts, el Barça anava perdent per dos gols i Canales va fer més grossa la ferida culminant a boca de canó una nova jugada del Betis, que no es va arronsar en un escenari com el Camp Nou.

La diana de Canales, un futbolista que quan era ben jove va fitxar el Madrid com una promesa i que ara està recuperant el seu millor futbol al Betis de la mà de Setién, va suposar el gol número 18 que encaixa el Barça aquesta Lliga i el desè partit consecutiu a la competició estatal sense deixar la porteria a zero. Des de la victòria (0-1) del 25 d’agost contra el Valladolid que Ter Stegen repeteix, a cada partit de Lliga, una ganyota per haver de recollir la pilota de dins la seva porteria. Ja són 18 gols encaixats en 12 jornades.

En el temps d’afegit, Messi va marcar un segon gol gràcies a una assistència d’Arturo Vidal i la intervenció del VAR. Ja era massa tard. La remuntada no va arribar i els jugadors del Betis van respirar exhaustos però feliços damunt la gespa del Camp Nou: havien jugat a futbol millor que el Barça.