05/12/2019

Busca les diferències amb Sandra Golpe

2 min
Busca les diferències amb Sandra Golpe

Sandra Golpe és la presentadora de l’informatiu d’Antena 3 dels migdies. La periodista té l’extraordinari do de llegir les notícies donant a entendre la seva opinió amb l’entonació i l’expressió facial. Si parla sobre l’independentisme fa servir un to displicent, sospira i arrossega una mica les paraules, com si li fes mandra explicar-ho. Si és una desgràcia es posa trista i, al final, prem els llavis per expressar la consternació. Si és una bona notícia, accelera el ritme, mig acluca els ulls per intensificar la mirada i fa evident una energia i un somriure per generar curiositat.

Dijous al migdia, Sandra Golpe va donar dues notícies seguides molt diferents en el plantejament tendenciós. Amb displicència, explicava: “Oriol Junqueras, líder de ERC, condenado, ya saben ustedes, a trece años de cárcel por sedición, podría estar en libertad en breve, la semana que viene. Por tanto, podría acudir al debate de investidura de Pedro Sánchez. ¿Cómo puede ser esto?” preguntava indignada a un company. A través de la realitat augmentada, van posar una imatge a mida natural d’Oriol Junqueras darrere d’unes reixes de la presó, com si estigués de cos present a Antena 3 tancat a la garjola. El redactor aclaria un hipotètic nou règim penitenciari que permetria als presos anar només a dormir a la presó. Per fer evident que es tractava d’un privilegi, precisava que ja se li havia aplicat aquest règim a Oriol Pujol amb anterioritat i recordava, a manera de sospita, que a Catalunya les presons depenen de la Generalitat. Al final, especificava que Junqueras està rebent entre set i nou visites al dia, com si això de la presó fos una festa diària.

A continuació, Sandra Golpe va explicar la següent notícia amb un to més animat, gairebé emocionat: “Y quien está un pasito más cerca de disfrutar parte de la Navidad con su familia es Iñaki Urdangarin. La junta de tratamiento de la prisión de Ávila ha dado su visto bueno al permiso”. Explicaven que de set dies de permís que havia demanat només n’hi havien concedit quatre.

Amb Junqueras i la resta de presos polítics, to desdenyós, cap referència a passar el Nadal amb les famílies sinó el fet de sortir al carrer com si fossin delinqüents perillosos, especificació de la condemna, simulació visual de Junqueras entre reixes, interrogació sobre com és possible que surtin de la presó, incloure el cognom "Pujol" per afegir-hi connotacions de corrupció i recordatori de suposades influències de la Generalitat per donar privilegis immerescuts. Amb Urdangarin, to entranyable, ús dels diminutius, justificació del gaudi del Nadal en família i un vistiplau oficial del permís sense especificar que ja fa dies que pot sortir del centre. No van recordar, en cap moment, el motiu pel qual és a la presó ni s’ofereix cap recreació visual de l’home entre reixes.

Antena 3 noticias s’ha convertit en un parc temàtic de la informació tendenciosa. Un passatemps on buscar les diferències en el tractament periodístic. A cada notícia, Sandra Golpe un pasito más cerca per fer-nos gaudir de la manipulació informativa.

stats