Misc 19/07/2019

'By heart': elogi i defensa de la poesia davant la barbàrie

Tiago Rodrigues aixeca un cant ple de sinceritat, entusiasme i emoció a través de la memòria

i
Santi Fondevila
2 min
'By heart' s'ha pogut veure al festival Grec

By heart

Espai Lliure. 14 de juliol

'By heart' significa literalment 'de cor', però metafòricament 'de memòria'. Perquè quan la memòria fixa un poema, aquest s'instal·la al cor i és des d’allà d’on surt. Com quan Tiago Rodrigues, ja al final del seu espectacle, recita en portuguès el sonet número 30 de Shakespeare. Abans ho ha fet en francès per a una convidada que no sembla que entengui gaire què passa i que, malgrat això, s'ofereix com un dels deu voluntaris per aprendre's de memòria els 14 versos del sonet que després, a les acaballes, recitaran com un cor.

Una acció escènica amb què Rodrigues emulava la que al seu temps va fer Nadedja Mandelstam, la dona del poeta rus Óssip Mandelstam, víctima de la barbàrie de Stalin, tot reunint amics i amants de la poesia a la cuina de casa seva perquè s'aprenguessin els poemes del seu marit ja mort i garantir-ne així l’eternitat. Una idea que el mateix Rodrigues va posar en pràctica quan la seva àvia, que vivia en un petit poble portuguès i que era una gran lectora, va començar a perdre la vista i li va demanar que li facilités un sol llibre que ella pogués aprendre's de memòria per conservar-lo dins el seu cor. El llibre va ser el dels sonets de Shakespeare i el número 30, el que va reunir deu persones al voltant del seu llit en una petita residència d’avis i àvies per celebrar un dels últims aniversaris.

'By heart' és un elogi i una defensa de la poesia i de la literatura en general davant la barbàrie, tot visitant moments històrics en què el poder volia eliminar-la i amb un protagonisme especial per a aquella terrible distopia de Ray Bradbury a 'Fahrenheit 451'. Entre citacions de George Steiner, de Bradbury, de Joseph Brodsky i de Boris Pasternak, l’actor sense més atrezzo que dues caixes de llibres vells i envoltat de les deu cadires on seuen els espectadors voluntaris des del primer minut de la funció aixeca un cant ple de sinceritat, entusiasme contagiós i d’emoció per defensar la literatura a través de la memòria. Una perla del Grec 2019.

stats