BARÇA
Misc 03/08/2019

Un llarg camí per mantenir viu el Gamper

Als anys 90 el trofeu va tocar fons, però els darrers anys ha reviscut gràcies al turisme

2 min
Un llarg camí per mantenir viu el Gamper

BarcelonaAquests darrers anys, el Barça ha aconseguit que tal com solia passar abans, el Trofeu Joan Gamper sigui el primer partit de la temporada al Camp Nou. Després d’alguns anys en què la Supercopa d’Espanya, la Lliga i els problemes de calendari van arraconar el trofeu que porta el nom del fundador del club, el Barça ha donat una segona joventut al Gamper, un torneig que ja no s’assembla gens al del passat. Si abans l’estadi l’omplien els socis, que trencaven les vacances si calia per acostar-se al Camp Nou, ara s’ha convertit en una oportunitat d’or de veure Messi i companyia per als turistes que omplen la capital catalana. L’assistència dels darrers anys ha superat els 70.000 aficionats.

Nicolau Casaus definia el Gamper com “la festa major del Barça; el torneig de més categoria que existeix en el futbol europeu”. Però el torneig va estar a punt de desaparèixer, amb la família queixant-se de la poca visibilitat d’un torneig en què els rivals cada cop tenien menys fama. Fundat el 1966 pel president Enric Llaudet, el Gamper va arrelar ràpidament entre els aficionats malgrat que la primera edició no va omplir el camp. La idea del president era “organitzar un trofeu que serveixi per presentar l’equip als aficionats, per veure bon futbol i per guanyar diners, que sempre són benvinguts”. El format funcionava: el 1946 havia nascut a la Corunya el Trofeu Teresa Herrera, que s’havia convertit en tot un èxit, amb rivals com el Botafogo de Garrincha i el Santos de Pelé. Però aquells torneigs d’estiu espanyols, com el Ramón de Carranza, han anat caient en desgràcia ara que xinesos, nord-americans o àrabs paguen més per veure els grans clubs internacionals a casa seva durant les pretemporades. Les gires a l‘estranger o haver de jugar cada cop més partits oficials a l’agost van canviar-ho tot.

L’estiu del 1997, la directiva de Josep Lluís Núñez va alterar el format del trofeu reduint-lo a un sol partit per primer cop. Aquell estiu el Barça jugava prèvia de Champions amb l’Skonto de Riga i calia prioritzar. Només 22.000 persones van anar a veure un Barça-Sampdoria (2-2). Dos anys més tard, el 1999, per primer cop el Gamper es va jugar després d’un partit oficial al Camp Nou, en aquest cas un partit de Lliga. Aquella edició contra l’Sporting de Portugal va aplegar unes 35.000 persones. El 2002 el trofeu tocava fons amb un partit horrible contra l’Estrella Roja davant de 20.000 persones. Tant el president Joan Laporta com Sandro Rosell van apostar pel Gamper, entenent que seria el turisme que donaria una segona vida a un torneig que té una salut millor que d’altres històrics.

stats