BARÇA
Misc 12/05/2019

El Barça guanya el Getafe i el Camp Nou no castiga l'equip (2-0)

Més aplaudiments que xiulets en un partit en què Coutinho, el més assenyalat pels aficionats, ha acabat amb molèsties

Albert Nadal
4 min

BarcelonaUn Barça de ressaca emocional per la desfeta d'Anfield ha recuperat el camí de la victòria contra el Getafe (2-0) en un Camp Nou amb molt poca gent (57.088 aficionats). L'equip juga uns partits de Lliga que ja no serveixen per a res més que per preparar una final de Copa en què es podria guanyar el segon doblet consecutiu, però, malgrat això, el 'com', sobretot el 'com', de la desfeta contra el Liverpool, pesen en l'ambient. L'afició ha aplaudit Messi des del primer minut, sabedora de tot el que ha donat i pot donar al Barça, i ha escarmentat Coutinho, el més xiulat amb diferència al principi, malgrat que ha anat rebent alguns aplaudiments amb el pas dels minuts fins a ser substituït per unes molèsties. Arturo Vidal i l'argentí han fet els gols, mentre que Sergio Busquets, amb més de 10 pèrdues de pilota, ha signat un dels seus pitjors partits al Barça. Un partit que, malgrat tot, ha acabat amb aplaudiments a l'estadi, arrencats pels càntics de la Grada d'Animació.

Coutinho va començar la temporada fent gols, ensenyant el seu xut de rosca característic, tapant amb el seu encert golejador les pèrdues de pilota que massa sovint comet. Va firmar un bon partit contra el Tottenham a la fase de grups de la Champions i, contra l'Inter de Milà, a San Siro, tot i que el Barça no va guanyar, Coutinho va firmar un dels seus partits més complets al club. Poc després es va lesionar i, des de llavors, ha sigut un espectre, una ombra apàtica que ha anat carregant i carregant l'afició. Sobretot quan la va desafiar amb un gest polèmic tapant-se les orelles després de marcar un golàs contra el Manchester United als quarts. Valverde l'ha defensat en cada roda de premsa i només el seu segon, Jon Aspiazu, va verbalitzar, a principis de gener, que Dembélé li havia passat "una mica per sobre".

Contra el Getafe, sense l'extrem francès i Luis Suárez, tots dos lesionats, Coutinho ha sortit d'entrada a la davantera, rebent sonores xiulades des del principi, malgrat que, de mica en mica, amb el públic més pendent de si havia d'aplaudir o no el brasiler que no pas del partit, ha anat rebent alguns aplaudiments. Els seus companys damunt la gespa també han estat molt pendents en tot moment de donar-hi suport. Coutinho no s'ha guanyat el perdó de la gent, però s'ha associat bé en algunes parets en la construcció de jugades i, en algunes accions, ha mostrat una mica més de sang que de costum. Ni quan ha sigut substituït, després de queixar-se d'unes molèsties, s'ha lliurat de rebre alguns xiulets, tot i que no han sigut més sonors que els aplaudiments.

Una sang que no li falta a Arturo Vidal, un jugador diferent, que hauria de ser un recurs útil al Barça però mai un referent. Seu ha sigut el primer gol, després d'una jugada a pilota aturada que ja s'havia vist aquesta temporada al Camp Nou, quan va venir el Vila-real. Messi ha servit una falta llunyana al primer pal que Piqué, després d'un bloqueig intel·ligent d'Umtiti, ha rematat amb tota la intenció i Soria, l'ha pogut aturar, però el seu refús ha quedat mort a l'àrea petita i Vidal, atent i oportú, ha obert la llauna a les portes del descans.

El gol del xilè ha sigut el millor que li podia passar al Barça després d'una primera mitja hora de partit molt fluixa, personificada en els minuts erràtics de Busquets, que en els primers deu minuts de joc havia perdut fins a cinc pilotes (ha acabat el partit amb més de deu pèrdues), una dada dolorosa per un futbolista que, quan està bé, és únic en la seva posició. Fins que Arturo Vidal no havia fet el primer gol, el Barça només havia amenaçat la porteria del Getafe amb un xut centrat de Rakitic, mentre que Jorge Molina, amb 37 anys, havia perdonat dues accions clares de gol, la segona, després d'una pèrdua compromesa d'un Busquets molt absent.

Debut d'Abel Ruiz

A la segona part, el Getafe, esgotant les seves opcions de jugar la Lliga de Campions (sí, la Lliga de Campions), la temporada vinent, s'ha vist obligat a fer un pas endavant, deixant més espais al darrere, i facilitant que el Barça pogués arribar amb més perill, però ni Malcom, en el seu quart partit com a titular a Lliga, ni Messi, amb arrencades elèctriques i ganes de fer gol, han pogut ampliar el marcador. Mentrestant, Valverde ha fet debutar el davanter del filial Abel Ruiz, que ha deixat detalls de qualitat i ha entrat en el lloc de Coutinho. Abans, el tècnic havia canviat Rakitic per Aleñá. El públic ha acomiadat Rakitic amb aplaudiments, malgrat rebre algun xiulet per la foto que va transcendir del migcampista a la Feria de Abril de Sevilla just l'endemà de la desfeta a Anfield.

Ha sigut una tarda de veredictes, més que de futbol al Camp Nou, i que, després d'un pal del Getafe just a les acaballes, Messi ha firmat el 2-0 després d'una paret amb Sergi Roberto i rematar enmig dels dos centrals del Getafe. El que sempre hi és, el que es mereix un Barça sense les desconnexions d'Anfield, Roma o Torí.