Misc 18/10/2019

Joan Canadell demana "treure les mobilitzacions del centre de Barcelona"

La Cambra creu que l'impacte econòmic ha estat important i que, si s'allarguen, pot ser "greu"

i
àlex Font Manté
2 min
Joan Canadell, al mig, i Mònica Roca, al fons, durant la roda de premsa d'Eines de País.

BarcelonaEl president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, considera que les protestes independentistes han de repartir-se per altres llocs per evitar que tot l'impacte econòmic repercuteixi en els mateixos negocis. “Hem de treure les mobilitzacions del centre de Barcelona. [Les empreses que hi ha en aquesta zona] ja ho han patit molt”, afirma en declaracions a l'ARA.

Canadell, que des de l'estiu lidera la Cambra en representació de la candidatura independentista Eines de País, afirma que les protestes han tingut un impacte important ("el comerç i la restauració han caigut significativament aquests dies", diu) i afegeix que, si s'allarguen, aquest impacte començarà a ser “greu”. Per al líder empresarial, la sentència del Tribunal Suprem “havia de tenir resposta”, però assegura: "Hem de ser prou llestos com perquè l'economia es vegi afectada el mínim possible i alhora mantenir el nivell [de reivindicació]". Fins i tot assegura que hi pot haver "fires i inversions en joc". "Que jo sàpiga, de fires no se n'ha perdut cap, però si s'allarga molt de temps evidentment que hi haurà repercussions econòmiques". Tot seguit, afegeix: “Però és pitjor no fer res! El dèficit fiscal existeix i també és un problema per a les nostres empreses”.

"A l’Estat tot això [que està passant] li preocupa poc perquè saben que la factura ens afecta més a nosaltres", i per aquest motiu demana que les conseqüències de les mobilitzacions tinguin més impacte en l'economia espanyola: "Ho han de notar més si volem que negociïn".

Per a Canadell, "el més important de tot és que això passa perquè l’Estat no vol negociar, i això es pot allargar. Si l’Estat s'assegués a negociar, tot això s'aturaria de cop, però no espero cap resposta: ara, tot va sumant". El president de la institució opina, al mateix temps, que les vagues sempre han d'incloure un càlcul a curt termini un altre a llarg: "A curt, qualsevol vaga és contraproduent, però si aconsegueixes l'objectiu a la llarga estàs millor que abans". És la societat qui ha de fer aquest càlcul, explica el dirigent. En la seva opinió, “la solució ara no són més vagues: ja veurem més endavant”.

El paper dels empresaris

Canadell explica que els empresaris han de jugar “algun paper” en el conflicte polític: “Hi tenim molt a guanyar i molt a perdre”, però que “si es fa malament i pateixen les petites i mitjanes empreses, que són les que tenen menys capacitat de resistència, es minarà la moral”.

Dilluns passat, el mateix dia en què es va fer pública la sentència, Canadell va explicar als mitjans que aquell era un dia trist: "Fins que els presos polítics no estiguin en llibertat i els exiliats tornin no estarem en un país democràtic normal". És per això que va expressar la seva comprensió pel fet que hi hagués mobilitzacions, tot i que va dir que “és la societat qui ha de decidir la resposta”.

Tot i això, la Cambra vol usar la seva recentment estrenada eina de consultes per preguntar quines mesures adoptarien com a resposta a la sentència.

stats