Misc 28/10/2021

Cap de setmana mogut: algunes pluges, vent i nits poc fredes

3 min
Escolta aquí la previsió del temps

Les màximes podrien arribar a pujar una mica a l'Empordà, però en general l'ambient serà similar o fins i tot una mica més fred que ahir. La mitjana de les temperatures mínimes per al conjunt de Catalunya ha pujat 1,2 graus respecte a ahir, però encara ha sigut una mica més baixa que la mitjana dels últims 12 anys per a un dia de finals d'octubre.

Divendres augmentaran els núvols i el temps tornarà a ser insegur a la costa. En aquest cas on és més probable que arribi a ploure és entre el Camp de Tarragona i Barcelona, sobretot durant el matí. Seran igualment ruixats dispersos i aïllats, però en algun cas podrien arribar a acumular-se quantitats destacables. A primera hora farà menys fred que avui. Al migdia el termòmetre marcarà valors més baixos al Pirineu i a Ponent, però en canvi a prop de mar la sensació tèrmica serà més alta.

Probabilitat en percentatge que demà al matí arribi a ploure.

Aquesta serà la tònica dels dies vinents: si bé al Pirineu i Prepirineu els migdies del cap de setmana seran una mica més freds que els últims, a prop de mar la temperatura pujarà, fins al punt que diumenge la sensació tèrmica podria arribar a fregar els 30 graus en alguns punts. La temperatura nocturna pujarà a tot arreu. Les nits del cap de setmana llarg seran notablement menys fredes i no és descartable que la nit de dissabte a diumenge pugui arribar a ser tropical en algun punt de la costa.

El pas de diferents sistemes frontals farà que a partir de dissabte el temps sigui molt canviant. Dissabte al matí arribarà un primer front que serà el que farà ploure de forma més extensa, continuada i general. Al vessant sud del Pirineu i en algunes altres comarques de l'extrem oest les precipitacions podran ser abundants, i en moltes comarques centrals, de l'oest i del sud s'hi acumularan com a mínim entre 5 i 10 l/m². Al nord-est és on més testimonial serà la pluja. Dissabte caldrà obrir el paraigua.

Acumulacions de precipitació previstes per dissabte.

La matinada de diumenge un segon front menys actiu deixarà precipitacions més minses en comarques de Ponent i del sud. És possible que a partir de mig matí s'obrin moltes clarianes i que diumenge sigui al capdavall la jornada més assolellada del cap de setmana llarg. Dilluns un altre front podria afectar sobretot el Pirineu i algunes comarques de Girona i del nord de la Catalunya Central. És bastant probable a la serralada torni a ploure de forma continuada, mentre que a les comarques de Girona i en sectors més centrals la pluja podria ser més testimonial. A la resta els núvols segurament es combinaran amb estones de sol.

El vent serà un altre protagonista del cap de setmana llarg. Dissabte bufarà de garbí amb cops que arribaran a superar els 50 o 60 km/h en moltes comarques de Girona. Entre diumenge i dilluns girarà més aviat a ponent, i tot i que el vent no serà insistent ni especialment fort, sí que en moltes comarques arribarà a bufar amb cops de més de 50 km/h.

A llarg termini el més destacable és que la temperatura tornarà a baixar ràpidament, i que a mitjans de la setmana que ve la sensació de tardor ja tornarà a ser plenament protagonista, fins i tot amb la possibilitat que el fred sigui més accentuat del que caldria esperar per ser de principis de novembre. Entre dijous i divendres de la setmana que ve podríem tenir un primer tast d'ambient hivernal, i tot fa pensar en una primera part del mes de novembre que en general no anirà coixa de fred.

Diferència prevista entre la temperatura mínima d'avui i la de diumenge.
stats